Susuzluğun Vücuda Zararları

Su, vücudun dengesini ayarlayan en önemli araçlardan bir tanesidir. İnsanların günde ortalama 1,5 – 2 litre su ihtiyacı bulunur. Her gün televizyonlarda, haberlerde ve etrafınızdaki her yerde suyun ne kadar önemli ve temel ihtiyaçlar arasında bulunduğunu duyarsınız. Peki, susuzluğun vücuda zararları konusunda neler biliyorsunuz?

İnsan vücudunun yaklaşık olarak %60’ı sudan meydana gelir. Vücut sağlığının düzenlenmesinde ve diğer pek çok konuda su insanlar için vazgeçilmez bir unsurdur. Düzenli olarak tüketilmediği zamanlarda pek çok soruna sebebiyet verebilir. Yazımızda bu konular hakkında biraz bilgilendirme yapacağız.

Susuzluğun Vücuda Zararları

Gün boyunca yapılan hareketlerden dolayı sürekli olarak su kaybederiz. Solunum yapmak, terleme ve idrar yapmak su kaybedilen işlerin başında gelir. Bununla birlikte kaybedilen suyun geri alınmaması durumlarında pek çok hastalık ortaya çıkar. Bunlar:

  • Sindirim Problemleri: Mide ve bağırsak hareketlerindeki zorlanmalar, idrar yapmama, idrarın renginin koyu olması gibi nedenler susuzluğun göze çarpan ilk etkileri olarak dikkat çeker. Özellikle mideyi koruyan mukusun %90’ından daha fazlasının sudan meydana geldiği düşünüldüğünde susuz kalmamak daha da önemli hale gelir.
  • Eklem Ağrıları: Kemiklerin birleşim yerlerinde bulunan kıkırdak dokunun %75’inden daha fazlası sudan meydana gelir. Eğer buradaki su miktarı azalırsa kemikler birbirlerine temas ederek sürtüneceğinden dolayı ağrı hissi kaçınılmaz olur.
  • Kuruluk: Yeterli miktarda su alınmazsa eğer hücreler beslenemez. Bunun sonucunda ise başta dudaklar olmak üzere tüm cildimizde bir kuruluk söz konusu olur ve çatlamalar meydana gelir.
  • Enerji: Susuzluğun vücuda zararları arasında enerji düşümü de görülmektedir. Kanın %85’inden daha fazlasının sudan oluştuğu düşünüldüğünde bu durum içler acısı bir hal alır. Kalp kan pompalayamaz ve hücreler yeterli enerjiyi bulamazlar.
  • Böbrek Faaliyetleri: İdrarların üretildiği ve vücuttaki atıkların toplandığı böbrekler su ile temizlenir. Eğer bu faaliyetlerini yerine getiremezlerse vücuttan çıkması gereken pislikler çıkamaz ve vücutta hapsolur. Bunun sonucunda her türlü hastalık kapınızı çalabilir.

Bunların dışında susuzluğun vücuda zararları arasında şu maddelerde bulunmaktadır.

  • Dolaşım Sorunları
  • Kasların erimesi ve küçülmesi
  • Depresyon
  • Açlık hissinin artması

Kısaca söyleyecek olursak eğer vücutta su miktarının azalması bütün organları, hücreleri ve sistemleri etkiler. Suyun temel ihtiyaçlarımız arasında yer almasının başlıca nedenleri bunlardır. Su hem temizleme, hem enerji hemde dolaşım konusunda adeta bir mihenk taşıdır. Bu nedenle günlük olarak düzenli bir şekilde su alımı yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir