Narkozun Zararları

Narkozun Zararları

Herhangi bir ameliyat durumu ortaya çıktığında veya  ameliyat olma gerekliliği meydana geldiğinde istemsiz olarak bir korku yaşanmasına neden olabilmektedir. Hatta ameliyat olma korkusu hkadar zihnimizi meşgul eden bir diğer korku nedeni verilecek olan narkoz sonrasında herhengi bir olumsuzluk yaşanıp yaşanmayacağı endişesidir. Bu konuda yapılmış olan olumsuz açıklamalar da haklı olarak yaşanan huzursuzluğu perçinlemekte ve ameliyat esnasında narkoz  alması gereken kişi için stresli bir sürecin yaşanmasına neden olmaktadır.

Cerrahi müdahaleler (ameliyatlar) veya girişimsel işlemler(endoskopi) yapılacak olan hastalar için değişik anestezi yöntemleri kullanılmaktadır. Anestezi kelime anlamı olarak ‘hisszlik, duyusuzluk’ demektir. Genel anestezi işlemi halk arasında narkoz olarak bilinmektedir .Narkozun kelime anlamı ; kimyasal maddelerl yardımı ile sağlanan,  kontrollü yapay uyku olarak ifade edilmektedir. Bu sayede ameliyatlar hasta açısından ağrısız bir şekilde ve uyandıktan sonra hatırlanmayan bir işlem olmaktadır.

Birçok kişi anestezi işlemini cerrahi müdahale gerektiren bir problem ortaya çıktığında araştırmaya başlamakta hele de ameliyat olacak olan çocuğu ise korku dolu anlar yaşamasına neden olmaktadır. Narkozun zararları varmıdır? Sorusu ister istemez zihinleri meşgul etmektedir. Bazı doktorlar tarafından yapılmış olan açıklamalar her ne kadar ispat edilmemiş olsa da huzursuzluğa sebebiyet vermektedir. Hatta beyin doktoru tarafından yapılmış olan bir açıklamada özellikle estetik amaçlı sık ameliyat olan kişiler için ‘Güzelleşmek için her operasyon sonrasında binlerce beyin hücresi ölüyor ve geri gelmiyor , bu nedenle olur olmaz ameliyat olmaktan kaçının’ şeklinde yapmış olduğu uyarı sonucu plastik cerrahlar bu eleştiriyi mantıklı bulmayarak herhangi bir kanıtı olmadığını ifade etmişlerdir.

KAÇ TÜRLÜ ANESTEZİ YÖNTEMİ VARDIR?

  • Genel Anestezi
  • Bölgesel Anestezi
  • Lokal Anestezi
  • Sedasyon

Anestezi çeşitleri farklı seviyelerde etki göstermektedir. Sinir sisemini baskı altına alarak ağrının hissedilmesini engellemektedir. Lokal anestezi yalnızca uygulandığı bölgede bulunan sinir hücrelerine etki ederek (ciltte meydana gelen kesiğin dikilmesi esnasında) ağrı hissinin iletilmesini engeller. Bölgesel anestezi de belirli bölgedeki sinirleri etkilemektedir bu durum genel anestezi de ise beyindeki sinir hücrelerini etkilemektedir. Genel anestezi süresince bilinç tamamen kaybolur , kişi hareket edemez ve ağrı hissetmez. Anestezi şekli  ve sinir sistemi üzerinde olan etkisi kullanılmakta olan ilaçla ilgilidir yani kullanılan ilacın etki etme süresi ile sınırlıdır. Narkozun sinir sistemine etkisi nedir sorusunun cevabı ise ;sinir sistemi ve buna bağlı hücreler üzerinde kalıcı olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Hasta ne kadar sağlıklı ise yapılacak cerrahi operasyon hayati organları ne kadar az ilgilendiriyor ise anestezi riski okadar azdır.

Anestezi  esnasında risk teşkil edebilecek unsurlar; hastanın sağlık durumu, ameliyathanedeki teknik donanım, anestezi ekibinin teknik donanımı ve deneyimi ve yapılacak olan cerrahi operasyonun tipine göre değişiklik arzeder.

Modern tekniklerle uygulanan anestezide ilaçların yan etkileri düşük, kısa olan etkileri  sayesinde narkozu kaldıramadı veya fazla narkoz aldığı için anesteziden uyanamayan hasta sayısı yok denecek kadar azaldı. Son dönemlerde yapılmış olan istatistik verilerine göre narkoz sonrası hayatını kaybeden 200.000 de 1 oranında belirtilmiştir. Anestezi ilaçlarının, tekniğinin, yönteminin gelişmesi  ve bu branşta yetişen hekim sayısının artışıyla birlikte anestezinin de güvenilirliği artmaktadır.

Narkozun Yan Etkileri veya Zararları;

  • Genel anestezi sonrasında bulantı, kusma, baş ağrısı,boğaz ağrısı,düşük kan basıncı,kas ağrısı, kalp ritmi düzensizliği,yorgunluk hissi, yüksek tansiyon ve şuur bulanıklığı görülebilir fakat bunlar geçici etkilerdir.
  • Cerrahi müdahale öncesi ameliyathanede bulunan gerekli ekipmanların temini ve sterilizasyon işlemi yapılmış olmasına dikkat edilmelidir.
  • Anestezi sebebiyle ölüm oranları yok denecek kadar azdır fakat anestezi işleminin yanlış uygulanması sebebiyle yaşanan kayıplar bulunmaktadır. Anestezi işlemini yapacak olan hekimin tecrübeli olması ve işinin uzmanı olması önemli unsurlardandır.

 

**Narkozu vücuttan atmak için zencefil oldukça etkili bir çözümdür. Bununla birlikte bulantı bastırıcı etkisi de bulunmaktadır. Fakat doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir