Miyomun Zararları

Miyomun Zararları

Miyomlar kadınsal organların çevrelerinde oluşan bazen iyi huylu, nadiren de kanser riski taşıyan tümörlerdir. Miyomlar özellikle 30’lu 40’lıyaşlar arasında meydana gelmekte ve menopozdan sonra küçülmektedirler. Annede miyom oluşumu çocuğa da bulaşmasına neden olabilir. Aynı zamanda kilolu kadınlar miyom oluşumu için 3-4 kat daha elverişli vücuda sahiptirler. Miyomun zararları konusunu sizler için araştırdık ve aşağıdaki bilgilere ulaştık.

 

Miyomun zararları nelerdir?

  • Östrojen ile gelişirler: Rahim miyomu veya tümörler östrojene bağımlıdırlar yani östrojen olmadan gelişemezler. Kadın vücudu östrojen salgılamadığı sürece miyomlar gelişme göstermezler. Genellikle hamilelik esnasında fazla derecede östrojen salgılanması nedeni ile hamile bayanlarda hıza oluşurlar. Hamilelik sonrasında ve menopoz döneminde miyom kontrolü yapılabilir ve gerekli bir durumdur. Eskiden östrojen hormonu takviyesi alan ve miyom oluşumu gözlenen bayanların da bu kontrolleri yaptırmaları gerekebilir.
  • Sık görülürler: Miyom tümörleri kadınlarda sık görülen tümörlerdir. Genellikle bu oluşumlar menopoza kadar fark edilmez çünkü o zamana kadar herhangi rahatsız edici bir etkisi yoktur. Eğer gebelik sırasında ve menopoz esnasında 1 haftayı geçen kanamalarınız olursa ve karnınızda basınç yaratacak bir şişlik oluşumu gözlenirse bu miyom olabilir. Genellikle aşırı rahim kanaması anemi ya da demir eksikliği gelişimine neden olabilir.
  • Karnınızda basınç oluşumunun diğer nedenleri: Eğer organlarınız üzerinde bir basınç hissediyorsanız bunun nedenleri, idrar ve bağırsak sorunları, ağrılı cinsel ilişki gibi nedenler olabilir. Bu belirtiler miyomların varlığına da işaret edebilirler. Bir miyom tanısı koyulmadan önce bu belirtiler için diğer olası nedenler araştırılmalıdır. Bu tümörlerin kansere neden olma risklerinin de bulunması miyomun zararları içerisinde yer almaktadır. Kanserli olanlara ise leiomiyosarkom denir.
  • Miyomun çeşitleri vardır: Miyom türleri subserozal, submukozal, intramual ve parazit miyom olarak çeşitlendirilir.
  • Kadınların birden fazla miyom türü oluşturmaları normaldir. Miyomun türü tümörün büyüklüğü, yeri ve tedavi şekline göre değişiklik gösterebilmektedir
  • Subserozal veya subseröz miyom rahimin dış duvarında büyür ve diğer organlara zarar verene kadar hiçbir şekilde kendini hissettirmeyebilir.
  • Submukozal miyomlar ise sadece rahim astarı altında meydana gelirler ve büyüdüklerinde pelvik alanı çevresinde hareket ederken ağrılı durumlara yol açabilirler.
  • İntramural miyomlar rahim tümörleri olarak bilinirler ve rahim duvarının içerisinde yer alırlar. Büyümeleri durumunda rahme zarar verebilmeleri miyomun zararları arasında yer almaktadır.
  • Paraziter miyom ise başka bir organ üzerine bağlanmadan gelişemeyen fakat çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir tür miyomdur. Aşırı kanamalar sonucunda baş dönmesi, mide bulantısı gibi etkiler oluşması da miyomun zararları içerisinde yer alır.

 

 

 

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Merhaba bende de miyom var ve dogum yaptim dort ay oldu ve kanamam durmuyor ben durumda napmam lazim cevap verirseniz sevinirim

  2. Merhaba bende de miyom var ve dogum yaptim dort ay oldu dogum yapali ve kanamam hala durmadi bunun icin napmam lazim cevap verirseniz sevinirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir