Lavanta Yağının Zararları

Lavanta yağının zararları, genellikle bu maddenin yatıştırıcı özelliklerinden kaynaklıdır. İnsanlar lavanta yağını genellikle rahatlama ve uykuya dalmaya yardımcı olduğu için kullanmaktadır.

Lavanta yağı çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Bunlar arasında şunlar bulunur:

  • Aromaterapi: Lavanta yağının rahatlatıcı ve dinlendirici özellikleri sayesinde stres ve anksiyeteyi azaltmak için kullanılabilir.
  • Cildi nemlendirmek: Lavanta yağı cildi yumuşatır ve nemlendirir veya cildin rahatsız olduğu durumlarda iyileşme sürecini hızlandırabilir.
  • Uyku kalitesini artırmak: Lavanta yağının rahatlatıcı etkisi uyku kalitesini arttırabilir ve uyku düzenini düzeltmeye yardımcı olabilir.
  • Ev ve ofiste koku sağlamak: Lavanta yağı doğal bir koku kaynağıdır ve ev veya ofiste rahatlatıcı bir ortam yaratmak için kullanılabilir.

Ayrıca ameliyat sonrasında, depresyon, baş ağrısı, akne ve eklem ağrıları tedavisinde de kullanılabilmektedir. Fakat özellikle erkekler tarafından kullanıldığında çok ciddi zararlar verebilmektedirler.

Lavanta yağının zararları nelerdir?

Lavanta yağı zararları
Lavanta yağı, birçok derde deva da olabiliyor.
  • Erkeklerde meme büyümesi: Lavanta yağının en ciddi etkilerinden birisi erkeklerde meme büyümesine neden olmasıdır. Lavanta yağını kullanmayı bıraktıktan 2 veya 3 ay sonra bu etkilerde azalma gözlenir. Fakat eski haline dönmesi için çok uzun zaman gerekebilir. Lavanta yağı bazen de cildi tahriş edici veya mide bulantısı, baş ağrısı, titreme ya da kusma gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
  • Olası etkileşimler: Ağız yolu ile alındığı takdirde lavanta yağı sizi zehirleyebilir. Ayrıca bazı ilaçlar ile etkileşime girdikleri de bilinmektedir. Bu ilaçlar genellikle depresanlar ve çeşitleridir. Lavanta yağı bu ilaçların etkisini arttırıcı etki yaparak sizde aşırı uykuya neden olabilmektedir.
  • Doğru kullanımı: Lavanta yağı kesinlikle oral yol ile alınmamalıdır. Sadece sıcak su içerisine damlatarak çıkan buharla birlikte solunum yoluyla alabilirsiniz. Orta boyutlarda bir kap içerisine kaynar su ile birlikte en fazla bir ya da iki damla damlatın. Fazlasının ölümcül etkilere neden olması lavanta yağının zararlarının ciddi boyutlarını bize göstermektedir.
  • Dirençsizliğe neden olabilir: Lavanta yağının sürekli kullanımı, vücudun o öğeye karşı direncini azaltabilir ve ileride o öğe ile ilgili sorunları tetikleyebilir.
  • Cildi tahriş edebilir: Lavanta yağı cildin hassas olan bölgelerinde tahrişe neden olabilir. Ayrıca, cildiniz duyarlıysa, lavanta yağından kaçınmak en iyisidir.
  • Uyarı: Lavanta yağı tüketmek toksik etkilere neden olabilir. Boğazda ağrı ya da yanma, nefes darlığı, karın ağrısı, kusma, ishal, baş dönmesi, bulanık görme gibi toksik potansiyel tehlikeler mevcuttur.

 

Lavanta Yağının Faydaları

Lavanta yağı hoş kokusunun yanı sıra saç dökülmelerine, baş ağrılarına ve adale ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi lavanta yağını kullanırken belli ölçeklerde kullanılması gerekir. Böylece potansiyel tehlikelerinden korunmuş olursunuz.

Kısaca yararlarından bahsetmek gerekirse;

  1. Rahatlatıcı etkisi vardır. Daha rahat bir uyku için, kullandığınız yorgan veya yastığınıza bir veya iki damla lavanta damlatabilirsiniz.
  2. Nemlendirici etkisi vardır. Bu nedenle kuru veya çatlak ciltlere uygulandığında cildinizi yumuşatır ve daha genç bir görünüme kavuşmanızı sağlar. Tabi burada kullandığınız ölçek çok önemlidir. Yine birkaç damla lavanta yağı sizin için yeterli olacaktır. Yine soğuk havalarda dudak etrafındaki çatlaklara engel olmak için bu kısımlara uygulanabilir.
  3. Ter kokusuna iyi gelir. Gün içerisindeki temponuzdan kaynaklanan terlemeler ve bu terlemelerin neden olduğu koltuk altı ve ayak kokularına lavanta yağı ile engel olabilirsiniz.
  4. Bakteri ve mantara karşı etkilidir. Anti bakteriyel etkisi sayesinde uçuklara veya küçük yaralanmalarda yara etrafına hafifçe uygulanabilir.
  5. Saç dökülmesine iyi gelebilir ve cansız saçlara uygulanabilir. Tek başına kesin çözüm sağlayacağını söylemeyiz. Fakat yağlı ve cansız saçlar için iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Saç dibine ılık suyla uygulandığında kepeğe karşı etkili olacaktır. Aynı zamanda kepeğe ve saç yağlanmalarına karşı etkilidir. Diğer bir artı özelliği ise saçlarınızı kısmen de olsa daha çabuk uzamasına yardımcı olacaktır.

 

 

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Hepatit b tedavisinde cayini kullanabilirmiyiz..ve bu kullanacagimiz caydaki lavanta nasil olmalidir hangi lavanta olmalidir??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir