Kulak Temizleme Çubuklarının Zararları Nelerdir?

Temizlik konusunun günden güne önemini hissettirdiği günümüzde insanlar kendi vücutlarının temizliklerine büyük bir önem vermektedir. Özellikle el, ayak, yüz ve kulak temizlikleri son derece önemli olan konular arasındadır. Kulak temizleme çubuğu ise bu organlarının temizliği konusunda hassas olan kişilere karşı yardımcı olan bir temizleme aracıdır.

Kulak temizleme çubuğu ilk olarak 1923 yılında icat edildi. Ancak o zamanlara göre tahtadan yapılan bu çubuk, günümüzde plastik olarak üretilmekte ve kullanılmaktadır. Kulakların içinde vücudun çeşitli noktalarına sinyal gönderen hassas sinirler vardır. Kulak temizliği ilk olarak güzel bir şey gibi gözükse de eğer dikkatli bir şekilde yapılmazsa o zaman bu sinirler ve daha başka noktalar zarar görebilir. Yazımızda bu konular hakkında detaylı bilgiler bulacaksınız.

Kulak Temizleme Çubuğu Zararları

Her insanın kulağı bir çeşit salgı üretir ve kulak içerisindeki pislikler o salgı ile dış kulağa kadar gelir. Buradan sonrası ise onu temizlemenize kalır. Görüntü itibari ile bu salgılar sizi rahatsız etse de aslında kulak için oldukça faydalıdır. Bu salgıları temizlemek için kullandığınız çubukları dikkatli kullanmazsanız bir takım zararı olduğu gerçeği ile kısa zamanda yüzleşirsiniz.

Çubuğun kulağa vermiş olduğu zararları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kulak temizleme çubuğu bilinçsiz bir şekilde çok derinlere sokulursa eğer o zaman mantar, enfeksiyon, kulak zarı delinmesi, işitme kaybı gibi pek çok şeye sebebiyet verebilir.
  • Dikkat şekilde kullanılan bu çubuklar dış kulak yolunda çizilme veya zedelenmeye sebep olabilir. Buralardan girecek olan bakteriler, enfeksiyona neden olabiliyor.
  • Kulağın dışında kolayca alınabilecek kirler bu çubuk yardımıyla kimi zaman daha derinlere ve toplu bir şekilde itilebiliyor. Bu da duymayı zorlaştırıyor.

Halk arasında kir olarak ifade edilen kulak salgısı sanılanın aksine kulak için son derece yararlıdır. Kulağın biz görmesek de kendi kendisini temizleme yeteneği olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle kulak temizleme çubuğu ile temizlemek yerine ıslak veya nemli bir peçete ile birlikte temizleme yapmak tercih edilmelidir. Böylelikle hem kulağa zarar verilmez hemde elden geldiğince kulak temizlenmiş olur.

Kulak temizliği için doktora gidildiği zamanlarda tam olarak bir temizlik sağlanabilir. Ancak biriken salgıların bir noktada toplanmasının önüne geçebilmek çok zordur. Bu nedenle en başta bu çubukları kullanırken dikkat edilmesini ve 2 – 3 cm içeride bulunan kulak zarına bir zarar gelmesine dikkat edilmesini tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir