Kolşisin Zararları

Kolşisin Zararları;

Tıpta kullanılan ismi “Colchium Autumnale” olan güz çiğdemi çiçeklerinden elde edilen bu ilaç birçok hastalığın tedavisinde etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır. Çiğdem çiceklerinin görüntüsündeki güzellik ve zerafete inat içerisinde bulundurduğu zehir miktarı dabir okadar çoktur. Kolşisin içeren bitkileri bilmeden yiyen kişilerde ölümcül zehirlenme vak’alarına neden olabilecek derecede tehlikeli bir bitkidir.

Kolşisin çok eski çağlardan günümüze kadar gelmiş ve bilinmekte olan şifalı bir maddedir. Çiğdem çiçeğinden elde edilmiş ve farklı türde romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Kolşisin içeren çiçekler o derece zehirlidir ki eski çağlarda düşmanını alt etmek isteyen askerler oklarının uçuna bu çiçeğin zehrinden sürermiş. Yani birçok bitkide olduğu gibi bilinçsizce ve aşırı kullanımında zehir az ve bilinçli kullanımında tedavi edici ilaç olma özelliği bulunmaktadır.Bizans’ın ünlü hekimi Trallesli Alexander kitaplarının birinde kolşisin’in gut hastalığına iyi geldiğini yazmıştır. Günümüzde de birçok iltihabi hastalığın tedavisinde kullanılmaya devam edilmektedir. Kolşisin tedavisi zor olan hastalıklarda kullanılan bir ilaçtır.

Kolşisin karın ağrısı ve ateşle birlikte ortaya çıkan akdeniz ateşi, karaciğer sirozu, gut ve behçet hastalığında kullanılmış olan ve her geçen gün farklı bir hastalığa derman olduğu ortaya çıkarılan etkili bir ilaçtır. Ancak mutlak surette doktor önerisi doğrultusunda kullanılması gereken bir ilaçtır. Kullanım dozu oldukça önemlidir ve bu da hastalığın şiddeti, sıklığı, hastanın yaşı gibi unsurlar göz önünde bulundurularak belirlenir.

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastalarının ömür boyu kullanmaları gereken ve diğer bahsettiğimiz ciddi hastalıklardan birisine sahip olan kişilerin Kolşisin tedavisinden başka tedavisi bulunmayan hastalar için elbette ikame bir ürün kullanması mevzubahis değildir. En azından günümüzde kolşisin yerini alabilecek bir ürün bulunmadığından bu ilacı kullanmanın keyfi bir durum olmadığını bilmeleri ve gerekli hassasiyet ve titizlik gösterilerek ilacın kullanılması gerekmektedir. Biz yazımızda bu ilaca dair yan etkileri belirtmek istedik ve varsa bu yan etkilere karşı doktor önerileriyle çözüme kavuşması için küçük bir fikir verme amaçlı olarak bu yazımızı kaleme aldık. Bahsetmiş olduğumuz gibi alternatif tedavisi olamayan hastalıkların tedavisi ile alakalı keyfi bir karar çok ağır ve tehlikeli sonuçlar meydana getirebilmektedir. Bu nedenle doktor kontrolü, varsa yan etkileri yine doktor ile mütalaa ederek ilaç kullanımına önerilen şekilde devam edilmelidir.

Kolşisin’in  Yan Etkileri;

  • Alınan doza bağlı olarak mide be bağırsak hareketliliği artar.Mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısı yapabilir.
  • Daha çok böbrek yetersizliği olanlarda ortaya çıkabilecek etkiler ise ;Kas ve sinir hücrelerinde kolşisin’in yan etkilerine bağlı olarak kaslarda güçsüzlük ve kas enzimlerinde yükselmeler ortaya çıkabilmektedir.
  • Nadiren sperm hareketliliğinde ve sayısında azalmalara neden olabildiği gibi bir süre ilaç alımına ara verildiğinde düzelebilmektedir.
  • B12 vitamininin vücutta yetersiz emilimine neden olmakta ve sonuç itibariyle vitamin eksikliği oluşabilmekte ancak doktorun vereceği vitamin takviyeleri yardımı ile bu sorun aşılabilmektedir.
  • Doktorun istemiş olduğu idarar tahlillerinde eritrosit ve hemoglobin tahlillerinde sonucu etkileyerek yanlış çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir tahlil işlemi istenmişse doktora kolşisin kullanıldığı bilgisi verilmelidir.
  • Halsizlik ve güçsüzlük halinin ortaya çıkmasına neden olabilmektedri. Bu konuda doktorumuzu bilgilendirmek gerekmektedir.
  • Bazı kan hücrelerinde azalma bunun yanısıra kemik iliğinde kan üretiminde baskılanma oluşmaktadır.
  • Beyaz kan hücrelerinde düşme meydana gelebilmektedir.
  • Karaciğer üzerine olumsuz etkileri olabilmektedir.
  • Çocuklarda kolşisin kullanımının büyümeyi ve gelişmeyi engelleyici etkisinin olmadığı bilinmekte ayrıca sanılanın aksine kolşisin tedavisi ile kontrol altına alınan hastalık çocukların sağlıklı büyümedönemi geçirmesi açısından oldukça önem arzetmektedir.

** Yan etkileri olması sebebiyle kendi tercihimize göre bırakılabilecek bir ilaç değildir ve lütfen üzerinizde ciddi olumsuzluklar oluşturduğunu düşündüğünüz etkileri olduğunda doktorunuza danışarak ilacın dozu azaltılarak yada farklı bir takviye yaparak sorunların ortadan kalkması için önerilerini gözönünde bulundurunuz. Daha sağlıklı günler geçirebilmeniz veya sağlığınızı farklı şekillerde riske atmamak için ilacınızı düzenli kullanınız.

 

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhaba benim kız çocuğum 4 fmf şüphesi var dediler test yaptırdık fmf tasiyicisi dedi doktoru ama karın ağrısı sebebi ile tekrar romatoloji bölümüne götürdüm colsisin ilacı verdi .ama kesin fmf demedi bu ilacı kullanmaya devam etmeliyim mi yada fmf tasiyicisi olanda bu ilacı kullanmak zorundami

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir