Kokulu Mumların Zararları

Kokulu Mumların Zararları;

Hemen hemen herkesin evinde bulunan gerek ihtiyaç duyulduğu anda kullanım maksadıyla gerek dekoratif olarak güzel bir görüntü elde etmek amacıyla kokulu mumlar mutlaka bulunuyor. Romantik bir ortam hazırlandığında da olmazsa olmazların başında gelen bu kokulu mumlarin insan sağlığına olumsuz etkileri varmıdır? Varsa bunlar nelerdir hep birlikte bir göz atalım.

Gün geçtikçe evlerde modern hayatın etkisinde kalarak ihtiyaç duyulan malzemeler farklılık göstermeye başlamıştır. Eskilerde sık elektrik kesintisi yaşandığından dolayı evlerde ihtiyaçtan dolayı bulundurulan mumlar şimdilerde ise dekoratif amaçlı yada farklı güzel kokular içerdiği için tercih edilmeye başlamıştır. Bir dönem muzdarip olduğumuz elektrik kesintileri dolayısıyla başvurduğumuz çözüm kaynağı mumların faydaları olarak sayılabilecek bir konudur. Faydaları demişken, ayrıca bir de bayanların beklediği romantik sürprizleri de unutmamak lazım yine mumlar ve bir demet çiçek kurtuluş anahtarı olabiliyor kimi zaman J  Kokulu mumlar, oda spreyleri, tütsüler, kötü kokuları önleyici kimyasallar  mutlaka hemen herkesin evlerinde yerini almaktadır.Evet zaman zaman evlerimizde oluşan kötü kokuları kamufle etmenin en kolay ve en güzel yolu olarak tercih ettiğimiz ürünlerdir. Peki sırf bu kötü kokulardan daha hızlı ve çabuk kurtulmak pahasına sağlığımızı tehlikeye attığımızın farkındamıyız?

Mumların yakıldığı ortamın büyüsü tartışılmaz tabiki. Yaymış olduğu loş ışık sayesinde ortama farklı bir sıcaklık yayması, bir anda romantik bir atmosferin oluşmasını sağlaması ayrıca insan ruhuna iyi gelen farklı bir etkisinin oluşu, mutlaka her evde bulunmalı algısının oluşması için yeterli sebeptir. Ancak son yıllarda mumlar konusunda çeşitli olumsuz iddialar ortaya atıldı. Birçok uzman tarafından kokulu mumlar içerisinde bulunan maddelerin kanserojen olduğu açıklandı. İçeriğinde zehirli bir kimyasal olan formaldehit maddesinin bulunduğunu ifade eden uzmanlar bu maddenin ise burun ve gırtlak kanserine neden olduğunu ifade etmektedir.

Tüketim Maddeleri Güvenlik Komisyonunun  mumlar üzerinde yapmış olduğu inceleme tehlikenin hangi boyutta olduğunu gözler önüne sermektedir. Piyasada bulunan mumların yaklaşık    %  50’lik kısmında mumların metal fitillerden oluştuğu ve bunların da %15’lik kısmında yüksek kurşun emisyonuna neden olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle kurşun fitilli olan mumların toksik emisyona neden olması sebebiyle kullanımının çok fazla zararlarının olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmalarda mumların birkısmının içerisinde bulunan kurşun oranı  6 yaşındaki çocuklara zararlı olduğu kabul edilen orandan tam 5 kat fazla çıkmıştır.

ABD’ de bu konuyla alakalı yapılan araştırmalar sonucu kokulu mumların en az sigara dumanı kadar zarardiği ortaya çıkmıştır.Uzmanlar kokulu mumların en az sigara dumanı kadar toksik madde yaydığını ifade etmektedir. Ayrıca yaymış olduğu aşırı kurşun içeren kokulu mumların dumanının zararları nedeni ile ABD başta olmak üzere birçok ülkede yasaklandığına yer verilmiştir.Koku veren maddelerden en fazla zararlı olanı tütsü ve kokulu mumlar olduğu belirtilmektedir. Nedeni ise bu maddelerin yakılarak kullanılıyor oluşu. Bu maddeler yakıldığı anda sağlık için zararlı etkileri ortaya çıkmaktadır.

Belki bilerek belki de bilmeyerek evlerimizde kullanmış olduğumuz kokulu mumların zararlarını bir kez daha gözden geçirerek en azından kullanırken gerekli tedbirleri alarak vereceği zararı en aza indirmek elbette elimizde.Bu zararları en aza indirmek için dikkat edilebilecek hususlar ise ;

  • Kurşun içerip içermediği bilinmiyorsa kesinlikle metal fitilli mumları kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • Güvenilir markaların üretmiş olduğu ürünler tercih edilmelidir
  • Fitil yarım cm’den uzun bırakılmamalıdır.
  • İs oluşumunun engellenmesi adına kesinlikle ceryanda bırakılmamalıdır.
  • Her gün mum yakılmamalı özellikle camları kapalı ve küçük olan ortamlarda yakılmış ise Mekan sık sık havalandırılmalıdır.

 

Kokulu Mumların Zararları;

  • İçeriğinde bulunan yüksek kurşun miktarı nedeni ile beyinde ve merkezi sinir sisteminde hasara yol açabilir.
  • İçeriğinde bulunan kimyasal formaldehit maddesi nedeni ile burun ve gırtlak kanserine sebep olmaktadır.
  • Küçük ortamda yakılan mumlar havayı kirleterek astım ve egzama gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskini arttırmaktadır.
  • Mum yandığı sürece veya ilerleyen saatlerde başağrısı, başdönmesi gibi rahatsızlıklar vermekte ve hatta beyni etkileyerek merkezi sinir sistemine zarar vermektedir.
  • Tütsü ve kokulu mumlar solunuum yoluna etki ederek kansere neden olmaktadır. Ayrıca lösemi, beyin tümörleri ve lenfoma gibi hastalıkların oluşmasında etkili rol oynadığı yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır.
  • Küçük çocuklar, hamileler ve emziren annelerin bulunduğu ortamda bu tür koku veren maddelerin uzun süreli kullanılmamasına dikkat edilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir