Kızamık Aşısının Zararları

Kızamık Aşısının Zararları

Kızamık bir çocuk hastalığıdır. Çocuk yaşlarda bu hastalığı bu hastalığı geçirmeleri sonucu yetişkinlerde görülmez. Çünkü vücut bu hastalığa karşı bağışıklık kazanır. Çocuk yaşlarda geçirilmemişse ve aşısı yapılmamışsa ilerleyen yaşlarda daha ciddi sorunlara neden olabilir. Bu hastalık genelde kış aylarında özellikle mart ayında fazlalaşmaktadır. Kızamık 3 yaş altı çocuklar için çok tehlikeli olduğu için aşı ile koruma altına alınmaktadırlar. Fakat kızamık aşısının zararları da bulunmaktadır.

 

Kızamık aşısının zararları nelerdir?

Kızamık aşısı ateş yapar mı?
Kızamık aşısı sinir sistemine zarar verebilir.
  • Alerjik reaksiyonlara neden olabilir: Kızamık aşısının alerjik etkileri nefes almada güçlük, kurdeşen, el ve ayaklarda kaşıntı, kulak çevrelerinde deri kızarması, yüzde şişmeler, ani ve şiddetli yorgunluklar gibi etkilerdir. Ateşin 40 derecenin üzerine çıkma olasılığı da kızamık aşısının zararları arasındadır. Daha nadir olarak ciltte morarmalar, çift görme, şiddetli baş ağrıları, sinirlilik, kusma gibi etkilerle karşılaşmanız da muhtemeldir.
  • Lokal etkiler: Enjeksiyon yapılan bölgede yanma, batma, kızarıklık ve şişlik gibi etkiler görülebilir.
  • Aşırı duyarlılık: Aşırı duyarlılık durumunda anafilaksi, ödem oluşması ve bronş spazmı le karşılaşılabilir.
  • Dermatolojik: Stevens-Johnson sendromu ve ürtiker döküntülere neden olabilir.
  • Mide ve bağırsak: Mide ağrılarına neden olabilir. Aynı zamanda bağırsak sorunlarına neden olarak ishale yol açabilir.
  • Solunum: Özellikle çocuk yaştaki kişilerde solunum yollarına zarar vererek, öksürüğe ve zatürreye neden olabilmektedir.
  • Sinir sistemi: Sinir sistemi rahatsızlıkları çok nadir olmakla birlikte genellikle aşı yapımından sonra ilk 30 gün içerisinde meydana gelebilmektedir. Bazı ciddi nörolojik hastalıkların oluşması da kızamık aşısının zararları arasında nadir olanlardandır.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir