Karabiberin Zararları

Karabiberin Zararları

Karabiber kökeni Hindistan olmasına karşın, sıcak olan tüm iklimlerde yetişen bir bitkinin meyvelerinin adıdır. Bu meyveler kurutularak veya öğütülerek baharat olarak kullanılmaktadır. Uygun miktarda tüketildiğinde sağlık için faydalıdır. Fakat aşırı tüketiminde karabiberin zararları tahminlerinizden daha fazla olabilir.

 

Karabiberin zararları nelerdir?

Karabiberin zararları nelerdir.
Hamilelikte vücudunuzda çatlakların artmasına neden olabilir.
  • Midede yanma hissi oluşturur: Karabiber acı bir baharattır. Yemeklerde fazla kullanıldığında midede yanmalara neden olabilmektedir. Bu yanma hissi geçici bir etkidir.
  • Ölüme neden olabilir: Bu nadir karşılaşılan durumlardan biridir. Biber doğrudan tüketildiğinde özellikle çocuklar tarafından solunduğunda akciğerlere kaçabilir. Akciğere kaçması sonucu ölüme neden olması karabiberin zararları arasında en tehlikeli olanıdır. Bu nedenle mutlaka gıdalar ile karıştırılarak tüketilmelidir.
  • Gözlerde ve deride yanmaya neden olabilir: Karabiberin gözünüze veya derinize temas etmesi her ikisi üzerinde de yanmalara kızarıklıklara neden olabilir. Deride kaşıntı, kızarıklık ve şişme oluşması da karabiber zararları arasındadır.
  • Bazı hastalıklarda uzak durulması gerekir: Siklosporin A, kolinerji ve sitokrom tarzı hastalıkları bulunan kişilerin karabiber tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir. Aksi takdirde bazı sorunlara yol açabilirler.
  • Gastrointestinal ve solunum rahatsızlıklarına neden olabilir: Karabiber mideyi rahatsız ederek bazı gastrointestinal hastalıklara neden olabilir. Eğer ülser ve gastrit gibi mide sorunları yaşıyorsanız karabiber tüketmemeniz gerekir. Astım hastalarında solunum yolu tahrişlerine neden olarak astım krizlerine yol açabilmektedir.
  • Gebelik ve emzirme sırasında zorluklar: Hamile kadınların vücutları baharatlara daha duyarlı hale gelmektedir. Aynı zamanda içeriğindeki acı bileşenler anne sütüne geçerek emzirme sırasında bebeğe rahatsızlıklar verebilir. Bu zamanlarda eser miktarda tüketmeniz sizin ve bebeğiniz sağlığı için gerekli olabilir. Ayrıca fazla tüketimi, cilt kuruluğunu arttırarak hamilelik sırasında vücudunuzda çatlakların artmasına neden olabilir.
  • Yaz aylarında az tüketin: Karabiber acı olma özelliğinden dolayı aşırı tüketildiğinde vücut ısısında yükselmelere neden olur. Yaz aylarında havanında vermiş olduğu sıcaklıkla birlikte burun kanamalarına ve kalp çarpıntılarına neden olması karabiberin zararları arasındadır.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir