Kafatası Travmasının Zararları

Kafatası Travmasının Zararları

Kafa travması; beyin, kafatası yada kafa derisinde meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Bir kafa travması, buna sebep olan etmene göre hafif yada şiddetli olabilir.  Bazıları kafatası içerisinde kanamalara neden olurken bazıları da kafatasının dış kısmında hasarlara neden olmaktadır. Kafatası travmasının dört farklı türü vardır.

 

 Kafatası travmasının zararları nelerdir?

  • Kapalı yaralanma: Kapalı yaralanmalarda kafatası kırılmaz ve sadece dış doku zarar görür. Morarma ve şişliklerle karşılaşılabilir ve beyinde şişmelere neden olabilir.
  • Açık yaralanma: Açık yaralanma kafatası üzerinde hasar meydana getirebilir. Hasar beyin dokularında kanamaya neden olabilir. Açık yaralanmalarda kafa tası kırıkları beyine baskı üretebilmektedir.
  • Sarsıntı: Travma sonucu beyinde sarsıntılar meydana gelebilir. Bu durum baş ağrılarına ve bilinç kaybına yol açabilir.
  • Deri yaralanmaları: Kafa deriniz alınan darbenin etkisi kafa derisinde yaralanmalara ve doku hasarlarına yol açabilir.
  • Bebeklerde kafa travmaları: Şiddetli sarsılma bebeklerde ve çocuklarda sık rastlanılan bir durumdur. Bir bebek sarsıldığında beyin şiddetli bir şekilde kafatasına vurur. Bu durum bebeklerde ciddi beyin hasarlarına yol açabilir.

Hafif kafa travması belirtileri nelerdir?

Çocuklarda kafa travması
Şiddetli sarsılma bebeklerde ve çocuklarda sık rastlanılan bir durumdur.
  1. Dengede durmakta güçlük çekmek.
  2. Görmede bulanıklık.
  3. Baş ağrısı ve mide bulantısı.
  4. Geçici hafıza kaybı.
  5. Kulaklarda çınlama veya uğultu.

Şiddetli kafa travması belirtileri nelerdir?

  1. Kafa derisinde derin kesikler ve kanamalar.
  2. Bilinç kaybı ve anormal göz hareketleri.
  3. Odaklanmakta sorun yaşama.
  4. Kas kontrolü kaybı.
  5. Nöbetler ve kusma.

 

Kafa travmasının kalıcı zararları: Bir kafa travması, şiddetine bağlı olarak bazı ciddi beyin yaralanmaları, felçler, hafıza kaybı ve kişilik bozuklukları gibi kalıcı zararlara neden olabilmektedir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir