Fıtığın Zaraları

Fıtığın Zaraları

Fıtık yeni doğan bir bebekten yaşlı bir insana kadar her yaş grubunda görülebilen bir rahatsızlıktır. Nedir bu rahatsızlık ve kimlerde olur? Kasık fıtığı, göbek fıtığı, mide fıtığı, boyun fıtığı, bel fıtığı gibi çeşitleri vardır. Göbek fıtığı karın duvarındaki organların etrafında oluşan yırtıklardan dışarı taşma ve şişkinlik ile olur. Özellikle erkeklerde kasık fıtığı sık görülmektedir. Hamile kadınlarda ise göbek fıtığı ortaya çıkabilmektedir. Erkeklerde de göbek fıtığı ya da kadınlarda da kasık fıtığı oluşanlar vardır. Teşhisi hızlı ve kolaydır. Bir doktor muayenesi ile anlaşılabilmektedir. Tedavisi önemlidir. Çünkü ilk zamanlarında oluşturduğu hafif ağrılar oldukça rahatsızlık vermektedir. Devamında iç organlarda hasar oluşabilir. Zamanla da kişinin hareketlerine kadar etki eder. Bazı kişiler göbek fıtığını bastırıp şişliği yok etme ile tedavi ettiğini düşünür. Oysa şişlik içeriye dönmüş bağırsaklarda düğümlenme olmuş olabilir ve hayati tehlike oluşturabilir. Bundan başka bel fıtığı ve boyun fıtığı türleri de benzer şekilde omurilik üzerinde olur. Beldeki koruyucu tabakalarda genelde fazla zorlanma sebebi ile yırtılma olur. Ve burada omurilikteki disk ve iliklerden fıtıklaşma olur. Buda bacaklara giden sinirlere baskı yapar ve yürümeyi etkiler. Boyun fıtığı da buna benzerdir. Duruş bozukluğu, zorlanma, stres sonucu sinirlerin baskısı gibi sebepler ile disklerse yaşanan kaymalarla boyun fıtığı oluşur. Kolları ve elleri etkiler. Güç kaybı oluşturur. Mide diyafram yukarısına göğüs boşluğuna doğru ilerlerse mide fıtığı oluşur. Sonuç olarak insan vücudunun belli yerlerinde çeşitli sebeplerden oluşan fıtıklar vardır. Gerek cerrahi gerek fizik tedavi ve ilaç ile tedavi edilmelidir.

Fıtığın Zararları Nelerdir?

  1. Kasık fıtığının tedavi edilmemesi sonucu az görülen bir durum olan şişlik kaybolup içe dönüp bağırsaklarda düğümlenme oluşturabilir. Buda hayati tehlikelere sebep olabilir.
  2. Kasık fıtıkları dışa doğru sürekli büyür. Top büyüklüğüne kadar gelebilir. Bu kişiyi yaptığı çok fazla ağrı veya görünüş sebebiyle çok rahatsız eder.
  3. Göbek fıtığı bağırsak tıkanıklığı meydana getirebilmektedir. Bu nedenle kısa sürede tedavi edilmelidir. Bebeklerde görüldüğünde hemen cerrahi müdahale gerekmeyebilir. Çoğu çocukta zamanla kaybolur.
  4. Mide fıtığı olanlarda reflü rahatsızlığı kaçınılmazdır.
  5. Bel fıtığı omuriliği etkilediği için oldukça zararlıdır. Fıtığın sinirlere yaptığı baskı sonucu bacaklarda ağrı ve yürüme güçlüğü oluşabilir. İleri derecede tedavisini yaptırmamış kişilerde fıtık daha da ilerleyip yerleşir ve sinirler uyarı almaz hale gelerek hastanın kısmi hareket edememesine sebebiyet verebilir.
  6. Boyun fıtığı kolların ve ellerin hareketini doğrudan etkileyecektir. Ağır bir şey taşıyamama, yazı yazamama, araç kullanamama, yemek yiyememe kısaca ellerin hiçbir işlevini yerine getirememesine yol açabilir.
  7. Basit bir rahatsızlık gibi görünen vücudun değişik bölgelerinde oluşan fıtıklar kişinin sağlığını, hareketini, günlük yaşamını, toplum içindeki yerini büyük ölçüde etkilemektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir