Fazla Su İçmenin Zararları

Su  tüketiminin sağlığımızda çok önemli bir yeri vardır. Vücudumuzun hemen hemen 3’te 2’lik kısmı sudan oluşmaktadır. Uzmanlar sürekli su tüketiminin sağlımız açısından çok önemli olduğunu belirtirler. Organlarımızın hayati önem taşıyan görevlerini yerine getirmesinde suyun önemi çok büyük. Vücudun sıvı dengesinin sağlanması, aldığınız kalorilerin kontrol altında tutulması, böbreğin sağlıklı çalışması, metabolizmayı güçlendirmesi, bağırsakların fonksiyonlarını yerine getirmesi ve sağlıklı bir cilde sahip olunması gibi birçok hayati fonksiyonun yerine getirilmesinde  suyun önemi çok büyüktür.

Fakat suyun az veya çok tüketilmesi ve tüketmiş olduğunuz suyun özellikleri de bir o kadar önemlidir. Eğer bazı kurallara uyulmazsa su sağlığınız için bir tehdit unsuruna da dönüşebilir.

Fazla Su İçmenin Zararları

  • Metabolizmayı yavaşlatır,
  • Zihin gücünüzü olumsuz etkiler,
  • Baş ağrısı yapar,
  • Uykusuzluk ; Uyumadan önce içeceğiniz su, böbreklerin çalışmasını sağlayacaktır. Böbrekler çalıştığında ise tuvalet ihtiyacınızı karşılamanız için uykunuz sık sık bölünecektir. Bu durum derin uykuya dalmazı engelleyecektir. Uyku saatinizden bir saat öncesinde gerekli olan su miktarını tüketirseniz bu problemi daha aşlamadan çözmüş olursunuz.
  • Böbrekler zarar görür; İhtiyac duyduğunuzdan daha fazla su  tüketirseniz, böbreklerin gereğinden fazla çalışmasına neden olursunuz. Uzun süre bu durum devam ettiğinde böbrekleriniz hasar görebilir. Çünkü çalışma kapasitesinin üstüne çıkıldığında böbrek işlevini yerine getirmekte zorlanır.
  • Fazla su tüketilmesi mineral kaybına neden olabilir.
  • Aşırı su alınması vücuttaki sodyum miktarının düşmesine, düşük sodyum miktarı ise beyinde ödeme hatta bazı fiziksel problemlere yol açabilmektedir.

Çok Su İçmenin Zararları

Su yaşam için gereklidir ve susuz kalmamak ve sağlığı korumak için genellikle bol miktarda içmemiz teşvik edilir. Ancak, her şeyde olduğu gibi, çok fazla iyi şey zararlı olabilir. Çok su içmek, tehlikeli ve hatta yaşamı tehdit edebilecek hiponatremi adı verilen bir duruma yol açabilir.

Hiponatremi, aşırı su alımı nedeniyle kandaki sodyum seviyeleri seyreltildiğinde ortaya çıkar. Bu, hücrelerin şişmesine neden olabilir, bu da mide bulantısı, baş ağrısı, konfüzyon, nöbetler ve ciddi vakalarda koma veya ölüm gibi çeşitli semptomlara yol açabilir.

Peki, ne kadar su çok fazla?

Bu sorunun cevabı, yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, aktivite seviyeleri ve iklim gibi çeşitli faktörlere bağlı olabileceğinden basit değildir. Bununla birlikte, genel bir kılavuz, bireysel ihtiyaçlara göre ayarlamalar yapılarak yetişkinler için günde yaklaşık 8 bardak (64 ons) suyu hedeflemektir.

Tüm sıvıların eşit yaratılmadığına dikkat etmek de önemlidir. Su, hidrasyon için en iyi seçim olsa da, kahve, çay ve spor içecekleri gibi diğer içecekler de günlük sıvı alımınıza katkıda bulunabilir. Bununla birlikte, kilo alımına ve diğer sağlık sorunlarına katkıda bulunabilecekleri için şekerli içecekler sınırlandırılmalıdır.

Vücudunuzu dinlemek ve su alımınızı buna göre ayarlamak da önemlidir. Örneğin, yoğun fiziksel aktivite yapıyorsanız, susuz kalmamak için daha fazla su içmeniz gerekebilir. Öte yandan, fazla terlemiyorsanız veya susamışsanız, o kadar su içmeniz gerekmeyebilir.

Sonuç olarak, sulu kalmak sağlık için çok önemli olsa da, ne kadar su tükettiğinize dikkat etmek önemlidir. Çok fazla su içmek, genel yönergeleri izleyerek ve vücudunuzun ihtiyaçlarını dinleyerek önlenebilecek potansiyel olarak tehlikeli bir durum olan hiponatremiye yol açabilir. Bu yüzden ölçülü su için ve sağlıklı kalın!

Az Su İçmenin Zararları

        Eğer ihtiyacımız olan suyu tüketmezsek vücut gerekli olan su miktarını farklı bölgelerden temin edecekir. Bu durum ise ciddi hastalıklara neden olur. Bu hastalıklar suyun temin edildiği bölgeye göre değişmektedir.

  • Eğer ihtiyacı olan suyu kandan alırsa, yüksek tansiyona,
  • Eğer ihtiyacı olan suyu omurlardaki sudan alırsa, bel ve boyun fıtığına,
  • Eğer ihtiyacı olan suyu kemiklerden alırsa, romatizmaya,
  • Eğer ihtiyacı olan suyu akciğerden alırsa, astıma,
  • Eğer ihtiyacı olan suyu pankreastan alırsa, şeker hastalığına,
  • Eğer ihtiyacı olan suyu mideden alırsa, ülsere,
  • Eğer ihtiyacı olan suyu bağırsaktan alırsa, kabız ve kolon kanserine neden olur.

 

Bir Günde Ne Kadar Su İçmeliyim ?

Konuyla ilgili birçok görüş vardır. Genel olarak günde 2 Litre su veya 8 bardak su olarak düşünebiliriz.  Su ihtiyacı, iç ve dış faktörlere göre kişiden kişiye değişebilir. Eğer sıcak bir havada çok su kaybediyorsanız veya bir sporcuysanız almanız gereken su miktarı da buna göre değişecektir.

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir