Defne Bitkisinin Zararları

Defne Bitkisinin Zararları

Defne bitkisi, yeşil ve oldukça hoş kokulu bir ağaçtır. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılarak ihraç edilen ürünler arasında yer alan defne bitkisi, Akdeniz’de yetişmektedir ve bitki boyu yaklaşık 2-6 metre arasındadır. Defne bitkisinin yaprakları değişik faydaları nedeniyle kullanılmaktadır. Defne yağı, defne sabunu, defne çayı, defne yaprağı gibi değişik türevleri vardır. Bunun yanısıra defne bitkisinden kaynaklanan ve sağlığa zararlı olan bazı durumlar mevduttur.

 

Defne bitkisinin Zararları Nelerdir?

  1. Diyabet: Defne yaprağı, kan şekeri ile etkileşime girebilir. Eğer diyabet hastası iseniz vücudunuzdaki etkileşimlerini izleyiniz ve rahatsız edici bir durum hissettiğinizde tüketimini durdurunuz.
  2. Cerrahi: Defne yaprağı merkezi sinir sistemini yavaşlatabilir. Ameliyat öncesinde ve sonrasındaki aşamalarda (anestezi ve ameliyat sonrası ilaç kullanımı vs.) sinir sistemini çok fazla yavaşlatabileleceği konusunda endişeler vardır. Eğer sürekli tükettiğiniz bir sebze ise ameliyattan 2 hafta önce kullanmayı bırakınız.
  3. Alerjik reaksiyonlar: Oldukça faydalı ve bitkisel bir ürün olsa da alerjik bünyesi olan kişiler tarafından kullanıldığında günlük hayatı oldukça sıkıntıya sokacak şekilde etkiler yaratabilmektedir. İster çok az bir miktar dahilinde yemeklerde bulunsun, ister kozmetik ürünlerinde kullanılsın alerji sorunun olan kimseler tarafından kullanılmaması daha yararlı olacaktır.
  4. Zehirli türleri bulunmaktadır: Defne bitkisi, zararsız olarak kullanılan Akdeniz defnesi olarak bilinmektedir Ancak yaban defnesi, Arabistan defnesi gibi türler oldukça zehirlidir ve sağlık açısından birçok risk taşımaktadır bu yüzden defne bitkisinin iyi araştırılarak kullanılması gerekmektedir.
  5. Yemeklerde baharat olarak kullanılan defne bitkisinin zararları hamilelere etkisi daha fazladır.

 

Defne bitkisinden elde edilen ürünlerin faydaları nelerdir?

  • Gribal enfeksiyonlara, soğuk algınlığına, öksürüğe iyi gelmektedir.
  • Sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır.
  • Düzensiz adet yaşayanlar için belli bir miktarda kullanıldığında adetin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Yüksek ateşe iyi gelmektedir. Böyle bir durumda bir bardak defne yaprağı ile yapılmış sıcak defne çayı rahatlatcı bir etkiye sahiptir.
  • Daha zinde olmanızı sağlar.
  • Saç dökülme sorunu olanlar için defne sabunu kullanmak doru bir seçenek olacaktır. Saç derisine uygulandığında saç köklerini güçlendirir ve dökülmelere karşı etkilidir.
  • Kozmetik sektöründe koku aroması olarak kullanılır. Oldukça fazla tercih edilen ferah bir kokuya sahiptir.
  • C vitamini ve mineraller açısından zengin bir besin değerine sahiptir.
  • Defne yağı, ağrı giderici ve rahatlatıcı etkisi nedeniyle masaj yöntemiyle vücuda uygulanmaktadır.

 

Defne zamanda süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Meyvelerden elde edilen defne yağı, kozmetik ürünlerde ve sanayi ürünlerinde de cilt bakım ürünleri yapımında kullanılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir