Çevre Kirliliğinin Zararları

Çevre Kirliliğinin Zararları

Günümüzde çevre kirliliği insanoğlunun en büyük sorunları arasında yer alıyor. Bunun nedeni ise çevre kirliğinin çok büyük sorunları beraberinde getirmesi. Çevre kirliliğinin zararları sadece doğayla sınırlı kalmıyor. Bu kirlilik aynı zamanda insan yaşamını da tehdit ediyor. Eğer gerekli önlemler alınmaz ve çevre kirliliğinin önüne geçilmezse o zaman ilerleyen yıllarda dünyamız yaşanılamaz bir hale gelebilir.

 

Küresel ısınma
Çevre kirliliği ozon tabakasının delinmesine neden olmaktadır.

Çevre Kirliliğinin Zararları Nelerdir?

  1. Dünya coğrafyasının değişmesi. Çevre kirliliğinin en büyük etkisi dünya coğrafyasını değiştirmesidir. Kimi zaman kimyasal atıklar doğal bitki örtüsünün yok olmasına neden olmaktadır. Bu da dünya üzerindeki coğrafyanın değişmesine neden olur.
  2. Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri. Çevre kirliliği ozon tabakasının delinmesine neden olmaktadır. Delinen ozon tabakası zamanla dünyanın ısınmasına ve iklimlerin değişmesine neden olur. Ayrıca eriyen buzullar su seviyelerinin yükselmesine ve iklimlerin kaymasına neden olmaktadır.
  3. Verimli toprakların azalması. Çevre kirliliği aynı zamanda tarım alanlarının azalmasına neden olur. Bu da besin kaynaklarının hızlı tükenmesi anlamına gelmektedir.
  4. Su kaynaklarının tükenmesi. Her geçen gün artan çevre kirliliği su kaynaklarını da olumsuz etkiliyor. Eğer çevre kirliliği bu şekilde devam eder ve gerekli önlem alınmaz ilerleyen yıllarda insanoğlu için en değerli kaynaklardan bir tanesi de su olacaktır.
  5. Enerji kıtlığı. Çevre kirliliği sadece doğaya zarar vermez. Aynı zamanda enerji kaynaklarına da zarar verir. Her geçen gün artan çevre kirliliği aynı zamanda hayatımızdaki enerji kaynaklarını da teker teker yok etmektedir.
  6. Biyolojik çeşitliliğin azalması. Çevre kirliliğinin zararları aynı zamanda dünyada yaşayan canlıların yok olmasına neden olmaktadır. Her geçen gün nesli tükenen bir canlıdan dolayı dünya üzerindeki genetik çeşitlilik giderek azalmaktadır.
  7. Yiyecek kıtlığı. Azalan verimli topraklar ve küresel ısınma yüzünden yiyecek sıkıntısı oluşmaktadır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir