Buz Yemenin Zararları

Buz Yemenin Zararları

Sıcak havaların gelmesi ile beraber insanlarda serinleme isteği artmaktadır. Bunun çeşitli yolları vardır. Bazen soğuk bir içecek harareti alırken bazen ise dondurma tüketmek insanları ferahlatır. Bunların dışında yapılan ve çok tehlikeli bir şey olan buz yemek ise asla tercih edilmemesi gereken bir eylemdir. Buz suyun dondurulması ile elde edilmektedir. Aslında bu dondurma işleminin yapılma amacı içecekleri daha hızlı soğutmaktır. Fakat bazı kişiler bu buz küplerini içeceklerinde kullanmak yerine yemeyi tercih ederler. İster sıcak havada olsun isterse soğuk havada buz yemek birçok problemi beraberinde getiriyor.

 

Buz yemenin zararları nelerdir?

  1. Birçok hastalığa sebep olan buz yemek günlerce insanları yatakta yatmaya zorlar. Buz yemenin zararları denildiğinde sağlık yönünden sıkıntılar yaratan sonuçlarını görmek mümkündür.Kişilerin neden buz yemeyi tercih ettiği bilinmese de, buz yemek soğuk algınlığı hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Erimemiş bir buzun sıcaklığının eksilerde olduğu düşünüldüğünde ateşli hastıkların insan bedeninde ortaya çıkması bile mümkündür. Buz yemekle eş tehlikeye sahip olan kar yemekte yapılmaması gereken bir davranıştır.
  2. Bademcikler şişince iltihaplanmalarda başlamaktadır. Buz yemenin bir diğer zararı ise bademciklerin bu kadar soğuk bir maddeye tolerans gösteremeyip şişmesi ile son bulur. Şişen bademcikler ateşlenmelere ve hatta iltihaplanmalara bile sebep olabilmektedir.
  3. Sıcak ve soğuğun temasından dile buz yapışabilir. Kulağa komik olarak gelen dile buz yapışması aslında çok sık yaşanan bir durumdur. Kış aylarında bile soğuk bir metale dokunulduğunda temas eden yere yapışma ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, buz ile dilin temasında da olumsuz şeyler olabilmektedir. Dil ile buzun ayrılmasının sert şekilde yapılması dilde şişmelere sebep olabileceği gibi soğuk temas da dildeki tat tomurcuklarına zarar vermektedir.
  4. Buz yemek dişlere zarar vermektedir. Diş minesi hasas bir yapıya sahiptir. Çok soğuk veya çok sıcak besinlerde bile etkilenebilen diş minesi, buzun dişlerle kırılma işleminde çok fazla hasar almaktadır. Ağızda bir çok soruna yol açan buz yemek dişlerin çürümesi, damakların şişmesi ve dişlerde hassasiyet sorunlarını başlatabilir.
  5. Terli terli buz yenmemeli. Kişiler özellikle yaz aylarında terli bir halde buz yeme eylemini gösterebilmektedir. Vücut sıcaklığının çok yüksek olduğu o an yenen buz akciğerlerde üşütmeye sebep olabilmektedir.
  6. Buz yemek vücuda tuz ve mineral kaybettirir. Çok sıcak havalarda buz yenildiğinde vücut sıcaklığını hızlı bir şekilde düşürmektedir. Bu da mineral ve tuz kaybına olanka sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Ben yaz kış buz yıyıyorum diş etlerim agrıyor kendime engel olamıyorum tafsiyeniz ne olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir