Bodybuilding zararları

BODYBUİLDİNG ZARARLARI

Sporun herkesin günlük hayatında var olması gereklidir. Sağlıklı, ideal kilo amaçlı ve güzel bir görünüm için birçok kişinin spor yaptığı bilinmektedir. Güzel görünüm kadınlar için genellikle sıkılaşmış bir vücut, erkekler içinse kaslı bir vücut anlamına gelmektedir. Kasları geliştirmek ve vücut hacmini geliştirmek isteyen erkekler genellikle bodybuildingi tercih ederler. Kadınların tercih etmesinin sebebi ise genelde omuzları geliştirmek ve düz bir karın görünümüdür. Bodybuilding amatör ve profesyonel olarak yapılan bir spordur. Amatör sporcular için çoğunlukla bir tehlikesi olmamaktadır fakat profesyonel olarak yapan kişiler için bazen sıkıntılar yaratmaktadır. Bu sebeple boydbuilding zararları denildiğinde genellikle profesyonel sporcuların karşılaştığı sıkıntılar akıllara gelmektedir.

 

Bodybuilding zararları nelerdir?

  1. Kalp hastalıklarına davetiye çıkarabilmektedir. Özellikle profesyonel anlamda bodybuilding yapan kişilerde genellikle kalp rahatsızlıklarına rastlanmaktadır. Vücudun hacminin taşıyabileceğinden çok fazla şişmesi kalpte ritm bozukluklarına ve damar tıkanıklıklarına sebep olabilmektedir. Daha da vücudun zorlanması durumunda bazı sporcuların kalp krizi geçirdiği görülmüştür.
  2. Büyüme dönemindeki kişiler bodybuildig yapmamalıdır. Büyüme döneminde olan kişilerde bodybuilding zararları kalıcı olabilmektedir. 18 yaşın altındaki kişilere uzmanlar bodybuildingi önermemekte ve sebep olarak da büyüme hormonunun etkilenmesini göstermektedir. Bu hormonun etkilenmesi büyümenin durmasına sebep olabilmektedir.
  3. Aşırı yüklenme vücudu yorar ve zarar verir. Bodybuilding yapan bazı sporcularda sıklıkla görülebilen bir durum olan aşırı yüklenme, birçok sporcu için ciddi riskler taşımaktadır. Fazla ağırlık ile çalışıldığında kasların gerilmesine hatta lif ve tendon kopmalarına sebep olmaktadır.
  4. Takviyeler her zaman sağlıklı olmamaktadır. Bodybuildingde sıklıkla gözlenebilen bir durum olan takviye almak aslında dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bazı sporcuların hormon içerikli takviyeler kullanması vücuda zarar vermektedir. Uzmanlar sporculara organik beslenmelerini veya organik ve güvenli olan protein tozlarını tavsiye etmektedir. Elbette en başta organik gıdalar şiddetle önerilmekte ve daha sağlıklı kas gelişimine büyük fayda sağlamaktadır. Ayrıca fazla miktarda takviye alımında karaciğer ve böbreklerde yorulmalar başlamaktadır. Bu takviyelerin sürekli olması ileri dönemlerde karaciğer veya böbrek yetmezliğine sebep olabilmektedir.
  5. Vücut hacmi oranının çok dışına çıkılabilmektedir. Vücut oranı denildiğinde boy ve kilonun birbirine uygun olması gereklidr. Bodybuilding yapan profesyonel sporcularda genellikle fazla miktarda vücudun geliştirilmesi boy ve kilo oranının sağlanamamasına sebep olmaktadır. Hacim ne kadar büyürse kişilerin denge problemleri artmakta ve sağlık sorunları gün yüzüne çıkmaktadır. Bu sebeple bodybuilding vücut oranını koruyacak şekilde yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir