Arpacığın Zararları

Arpacığın Zararları

Gözün mikrop kapması durumunda beliren sivilce görünümlü yaraya arpacık adı verilmektedir. Sivilce kategorisinde isimlendirilse de pek hafife alınacak bir durum değildir. Gözünde arpacık çıkan kimse bunu küçümsememeli veya ihmal etmemelidir. Özellikle ergenlik dönemleri, stres ve yağlı beslenme alışkanlığı olan kişilerde sık karşılaşılan bu sorun, gözde şişlik, kızarıklık ve ağrı gibi şikâyetlere yol açabilmektedir. Bu iltihap sonucu oluşan arpacık, kistle oluşturarak şalazyon adı verilen ileri evredeki bir rahatsızlığa da dönüşebilir. Şalazyona dönüşen arpacıklar sadece cerrahi yolla tedavi edilebilmektedir. Arpacığın zararları, ilerleyerek şalazyona dönmesi ve gözkapağında bulunan salgı bezlerinin göz kanallarını tıkaması durumlarında ortaya çıkmaktadır.

 

Arpacığın Zararları Nelerdir?

İt dirseği
Arpacığın kiste dönüşmesi sonucu cerrahi müdahale gerekebilir.
  • Oluşturduğu semptomlar: Arpacığın kiste dönüşmesi durumunda iyileşme süreci daha zor olmaktadır ve sadece cerrahi müdahale ile çözüm üretilebilir. Basit ilaçlar ile tedavisi mümkün olmaz ve daha şiddetli acı ve ağrıya sebep olur.
  • Gündelik yaşama etkileri: Arpacık, büyüklüğüne göre ağrı, acı ve yanma hissine sebep olduğu için, kişilerin günlük hayatlarını oldukça olumsuz etkilemektedir. Gözün yanı sıra, baş ve kulaklara kadar etkisini gösterebilen ağrının şiddeti, çoğu zaman ilaçsız dayanılmayacak hale gelebilmektedir.
  • Fiziksel etkiler: Genellikle kirpik dibinin ve buradaki bezlerin fazla yağ bakteri oluşumu gibi nedenlerle tıkanıp iltihaplanması sebebiyle oluşan arpacık rahatsızlığı, büyüklük açısından değişkenlik gösterebildiği için, karşı taraftaki insanlar tarafından pek de hoş gözükmemekte ve kişileri de psikolojik olarak oldukça kötü etkileyebilmektedir.
  • Mikrop kapma riskinin artması: Her zaman rahatsız edici veya belirgin olacak kadar büyük olmaması, arpacığın mikrop riskini azaltıcı bir etmen değildir. Tedavi edilmemesi sonucu sürekli olarak havadaki mikroplara maruz kalır ve daha büyük sorunlar ortaya çıkar. Bu da şalazyona dönme riskini artırmaktadır.

Arpacığa ne iyi gelir ?

Arpacık nasıl geçer
El ve yüz temizliğinize dikkat edin.
  • Arpacığın bir iltihap oluşumu olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Yani arpacığa mikrobu ve iltihabı arttırıcı nesnelerle (örneğin elinizle) kesinlikle dokunmayın. Bu durum iltihabın yayılmasına neden olacaktır. Arpacık oluşumu gözlenen yere steril şekilde sıcak bir kompleks uygulayabilirsiniz. Tabi gözlerinizin kapalı olması şartı ile. Bu işlemi gün içerisinde 3-4 kez tekrarlamanız şişliğin inmesine yardımcı olacaktır. Arpacık sıkıldığında veya bastırıldığında içerisindeki iltihap yayılacağı için bu işlemi hafif temas ettirerek yapmanızda fayda var.
  • Arpacık oluşumunu farkettiğinizde makyaj yapmaktan vazgeçme zamanınız gelmiş demektir. Bir göz kaleminin teması ile arpacığın boyutunu iki katına çıkarabilirsiniz.
  • Küçük bir patates ile birlikte az miktar bir sarımsağı rendelemeniz ve temiz bir bezle birlikte şişliğin üst kısmına (göze denk gelmeyecek şekilde) sürmeniz işe yarayacaktır. Patates şişliği alırken sarımsakta o bölgedeki iltihabın kurumasını hızlandıracaktır.
  • Arpacık için çok kullanılan doğal içeriklerden biriside kekik yağıdır. Çoğu kişi arpacığı geçirmek için kekik yağının iltihap kurutucu etkisinden yararlanmaktadır. 1-2 damla pamuk üzerine damlatıp arpacığın bulunduğu alana sürebilirsiniz.

Arpacık İçin Doktora Ne Zaman Gitmeli ?

  • Eğer arpacık görüşünüzde sorun teşkil ediyorsa,
  • Arpacık oluşan gözün çevresinde ciddi kanlanma mevcutsa,
  • Arpacık nedeni ile gözünüz tamamen kapandıysa,
  • Boyun bölgenizde bir şişlik oluştuysa,
  • Bulanık görüyorsanız,
  • Arpacığın neden olduğu ağrı çoksa ve aşırı akıntıya neden oluyorsa artık doktoru görme vaktiniz geldi demektir.

Arpacıktan Nasıl Korunurum ?

  • Eğer sık sık arpacık oluşumu ile karşı karşıya kalıyorsanız keten tohumu yemenizi öneririm. Keten tohumu arpacık oluşumunu engelleyici etkiye sahiptir.
  • El ve yüz temizliğinize dikkat edin, elleriniz kirli iken gözlerinize temas ettirmeyin.
  • Başkalarının makyaj malzemelerini kesinlikle kullanmayın. Kendi makyaj malzemelerinizi de temiz yerlerde saklamaya özen gösterin ve son kullanım tarihi geçenleri atmayı ihmal etmeyin.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir