Arginine Zararları

Arginine maddesi doğada bulunan proteinlerin yapısını oluşturan 20 aminoasitten birisidir. Memeli hayvanlar için, temel aminoasit olarak kabul edilen arginine maddesi, canlının gelişimine katkı sağlamaktadır. Arginine, büyüme hormonu salınımı ve sentezi için gereklidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeyi, yaraları iyileşmesini, fiziksel ve zihinsel uyanıklığı artırmayı ve vücut yağının metabolizma edilmesine yardımcı olan bir maddedir. Arginine varlığı ilk olarak, İsviçreli kimyacı Ernst Schule tarafından acıbakla fidesi özütünden izole edilerek ortaya çıkarılmıştır. Hayvansal besinler olarak, Süt ve süt ürünleri, sığır eti, ıstakoz, salyangoz, pisibalığı gibi deniz ürünlerinde, bitkisel besinlerde ise, buğday tohumu ve unu, yulaf unu, granol, kabuklu yemiş, ayçiçeği, susam, bezelye, soya fasulyesi gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini geliştirme, kalp hastalıkları riskini azaltma ve kan dolaşımını hızlandırma gibi faydalarının yanında bir bu kadar da arginine zararları sayılabilmektedir.

 

Arginine Zararları Nelerdir?

 

  1. Akciğerlere etkisi: Bazı araştırmalar sonucunda, arginine kullanımının akciğerlerde iltihaba sebep olarak astım rahatsızlığını kötü etkilemekte olduğu için astım hastaları açısından kullanımı oldukça sakıncalıdır.
  2. Hamileler ve emziren kadınlar için kullanımı: Hamile ve emziren kadınların arginine ile besin takviyesi kullanmamaları gerektiği birçok doktor ve uzman kişiler tarafından belirtilmektedir. Çünkü büyük dozlar bebekler için ölümcül etki yaratabilmektedir. Bu yüzden arginine takviyesi almak isteyen birinin kesinlikle doktor kontrolünde ve reçeteli olarak kullanması tavsiye edilmektedir.
  3. Karaciğer Sorunları: Karaciğerle alakalı olan siroz rahatsızlığına sahip kişilerin arginine takviyesinden kaçınması gerekmektedir. Arginine maddesinin etkileri bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar ile tepkimeye girebilmekte ve ters etki ederek kişilerin hayatını tehlikeye sokabilmektedir.
  4. Düşük kan basıncı problemleri: Arginine nitrik asit sentezinde görevlidir. Nitrik asit kanda dolaşır ve kasları etkilemektedir. Kan damarlarındaki düz kaslarla temas halinde olan nitrik asit, kan basıncını düşüren damarların rahatlamasına ve açılmasına sebep olmaktadır. Arginine takviyesi, kandaki nitrik oksit seviyesinin çok fazla yükselmesine ve kan basıncının çok fazla düşmesine neden olabilmektedir. Vücutta hücreler oksijen girmesi kan basıncına bağlıdır; bu yüzden kan basıncı çok daha fazla düşerse beyin oksijene aç hale gelecek ve bu durumun sersemleme veya bayılma durumuyla sonlanmasına sebep olmaktadır.
  5.  Kalp Krizi Sonrası: Yapılan bazı diğer çalışmalar miyokardiyal enfarktüs (kalp krizi) sonrası arginine takviyesi kullanmanın 2. bir kalp krizi riskini artırdığını ortaya koymaktadır.
  6. Uçuk oluşumu ve yayılması: Arginine’in uçuk virüsünün yayılmasına yardımcı olduğu belirlenmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir