Aerobiğin Zararları

Aerobiğin Zararları

Belli bir çalışma programı ve deneyimli spor eğitmenleri olmadığında aerobiğin zararları ortaya çıkabiliyor. Dokulara daha çok oksijen gitmesini sağlamak için solunumun hızlanması ile yapılan jimnastik türüne aerobik ismi verilir. Aerobik müzik eşliğinde ve hızlı bir ritm ile yapılır. Bu egzersizler vücuttaki büyük olan kas gruplarını belirli bir süre aynı ritmle çalıştırır ve kalp atış hızını kısa sürede 60 ile 80’e kadar çıkartır. Bu egzersizlere yüzme, koşu bandı ve bisiklet örnek olarak verilebilir. Sağlıklı bir yaşam için yapılan aerobik egzersizlerini özenli bir şekilde yapmak gerekir. Normalden daha fazla sürede ve miktarda yapılan bu egzersizlerin bazı zararları da bulunur. Bu yüzden bu egzersizleri yaparken dikkatli olmak gerekir. Spor yapmak tek başına yeterli değildir. Doğru yöntemler uygulandığında faydalı aksi durumda ise zararlı olabilir.

Aerobik yapmanın yan etkileri
Aerobik yapmanın zararları

Aerobiğin Zararları Nelerdir?

  1. Karbonhidrat gerektirmesi
    Yüksek düzeyde aerobik egzersizlerini yapmanın bazı zararları bulunur. Bu zararlardan bir tanesi de kişiler için normal karbonhidrat gereksiniminden daha fazla karbonhidrata ihtiyaç duymasıdır. Bu yüzden egzersizlere devam etme süresine dikkat etmek gerekir.
  2. İnsülin dengesine etkisi
    Aerobiğin çok fazla karbonhidrat gerektirmesi vücuttaki insülin dengesini bozulmasına neden olur.
  3. Bacak eklemlerine etkisi
    Uzun süreler boyunca devamlı olarak yapılan aerobik hareketleri bacaklara aşırı derecede baskı yüklemesi yapar. Bunun sonucunda da bacaklarda zamanla çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
  4. Kortizolü arttırıcı etkisi
    Aerobik egzersizlerini yapmak stres hormonu olan kortizolü yüksek oranda artırır. Bu durum aerobiğin zararları arasında oldukça önem arz eden durumlardandır.
  5. Kasılma
    Devamlı olarak yapılan aerobik egzersizleri vücuttaki kaslar ile ilgili çeşitli sorunlara yol açabilir. İstemsiz kas kasılmaları kaslar ile ilgili yaşanılan problemlerin başında gelir. Kaslar ile ilgili karşılaşılabilecek olumsuz durumlardan bir tanesi de kas yırtılmasıdır. Kas yırtılması ciddi bir rahatsızlıktır ve konusunda uzman olan hekimler tarafında cerrahi müdahale gerektirir.
  6. Kalp damar sistemine etkisi
    Düzenli bir spor hayatı olmayan kişilerin aerobik yapmaya karar verdikten sonra birden vücuda yüklenmesi bazı problemlere yol açabilir. Özellikle kalp ve damar hastalıkları olan kişilerin bu konuda çok daha fazla hassas olması gerekir. Vücuda yapılan aşırı yüklenme sonucu kalp atışı hızlanacağından kalp krizi riski artacaktır. Bu yüzden kalbi yormamaya özen göstermek gerekir. Doktor ve uzman spor eğitmenleri gözetimde kademeli olarak temponun artırılması en uygun yöntemdir.
  7. Göğüs Ağrısı
    Aerobik egzersizleri bazı zamanlarda göğüs ağrılarına da sebep olabilir.

Aerobiğin Faydaları

Düzenli bir spor hayatı hiç şüphesiz ki bir lüksten çok vücudun temel gereksinimlerindendir. Bakın egzersiz yapmanın nasıl faydaları var.

Aerobik Yapmanın Faydaları
Aerobik EgzersizininFaydaları
  • Fiziğinizi sürekli formda tutun
    İyi bir beslenme programıyla birlikte yeterli miktarda yapılacak aerobik egzersizleri sizi sürekli formda tutacaktır.
  • Dayanıklılığınızı artırın
    Daha önce bahsettiğimiz aerobik sizi yorabilir. Fakat düzenli ve artan performansla yapılan aerobik uzun vadede sizi zinde tutacaktır.
  • Viral hastalıkları geçiştiriyor
    Aerobik egzersizleri bağışıklık sistemini aktive eder ve güçlendirir. Soğuk algınlığı ve grip gibi minör viral hastalıklara karşı sizi daha az duyarlı yapar.
  • Sağlık risklerini azaltın
    Aerobik egzersizleri obezite, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, metabolik sendrom, inme ve bazı kanser türleri gibi birçok hastalık riskini azaltır. Fakat daha önce bahsettiğimiz gibi kalp hastası olan bir kişinin aşırı tempoda egzersiz yapması tam tersine zararlı olabilir. Bu yüzden bu tür hastalıkları olanlar doktor ve spor eğitmenlerine danışmadan herhangi bir programa başlamamalıdır.
  • Kronik koşulları yönetme
    Aerobik egzersizleri düşük kan basıncına yardımcı olabilir. Aynı zamanda kan şekerinizi de kontrol etmenize yardımcı olur.
  • Ruh halinizi iyileştirir
    Depresyonla mücadele içindeyseniz aerobik en sadık dostunuz olacaktır. Daha sakin ve dingin olduğunuzu zamanla hissedeceksiniz.
  • Genç kalın
    Egzersizlerle birlikte kaslarınızı güçlendirir, cildiniz dahil sizi daha genç bir görünüme kavuşturur.
  • Daha uzun yaşayın
    Yapılan araştırmalar aerobik yapanların yapmayanlara göre daha uzun yaşadığını gösteriyor.

Müzik ve sporun birleşimi olan aerobik egzersiz sıklığına ve beslenme alışkanlıklarınıza bağlı olarak faydalı veya zararlı durumlar ortaya çıkabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir