Açık Tütün Zararları

Özellikle açık tütün zararları normal sigaraya göre çok daha ciddi sorunlara neden olabiliyor. Kısmen daha ucuz olması veya alışkanlığa bağlı açık tütün kullanımı, sağlık açısından potansiyel tehlikeler arz etmektedir.

Dünyanın ve ülkemizin en büyük problemlerinden bir tanesi şüphesiz sigara kullanımıdır. Günümüzde çok küçük yaşlardan itibaren tütün ve tütün mamulleri kullanılmaya başlanıyor. Açık tütün çok eski yıllardan bu yana kullanılan ve içerisinde çeşitli uyuşturucular bulunan bir maddedir. Tütün ürünlerinde 4000’e yakın kimyasal madde bulunur ve kimyasal maddelerin içerisinde insan sağlığını etkileyen çok sayıda madde vardır. Sigara ve benzeri ürünlerin tamamı bu bitkinin kurutulmasından elde edilir. Sigaranın ve diğer tütün ürünlerinin ne kadar zararlı olduğunu bilmeyen yoktur.

Açık Tütünün Zararları Nelerdir?

 1-Kanser riski: Tütün içerisinde bol miktarda karbonmonoksit, katran ve nikotin gibi zararlı maddeler bulunur. Bu maddelerin tamamı akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kansere karşı yakalanma olasılığını arttır. Çalışmalar, açık tütün içen kişilerin akciğer kanseri, ağız kanseri ve gırtlak kanseri dahil olmak üzere kanser geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.

2-Koku farkı: Sigara kullanımı insanların kötü bir kokuya maruz kalmasına neden olur. Özellikle sigara içmeye kişiler tarafından bu koku çok daha hassas bir şekilde hissedilir. Ancak açık tütün kullanıldığındaki tütün kokusu sigara dumanından kaynaklanan kokuya göre çok daha ağır ve baskındır. Bu yüzden açık tütün kullanan kişilerin kıyafetleri sürekli olarak kokar.

3-Filtre kullanımı: Sigara kullanırken çekilen duman içerisinde dışarıdan hava da çekilmiş oluyor ve kısmen daha az zarara maruz kalınmış oluyor. Ancak direkt olarak açık tütün kullanıldığında filtre olmadığı için duman direkt solunmuş ve buna bağlı olarak daha fazla duman çekilmiş olur.

4-Ambalaj durumu: Açık tütünün nereden geldiği, hangi şartlar altında toplandığı ve hazırlandığı belli değildir. Bu yüzden yasal yollarla üretilen sigaralara göre daha fazla risk oluşturabilirler. Çünkü sigaraların üretimi sırasında belirli kurumlar tarafından denetimler yapılır ve daha kontrollü bir şekilde sigara üretilmiş olur.

Çok uzun yıllardan bu yana kullanılan açık tütün zararları arasında sayabileceğimiz çok sayıda madde yer alıyor. İnsan sağlığına olumsuz etiklerinden dolayı gerek sigaradan gerekse açık tütün ürünlerinden uzak durmakta fayda vardır.

 

Sigaranın Zararları İçin TIKLAYINIZ.

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Hiç de inandırıcı ve bilimsel bir yazı değil. Hazır sigarayı bırakıp açık tütüne geçtikten sonra solunum yetmezliği, balgam ve öksürük gibi rahatsızlıklarından kurtulduğunu söyleyen yüzlerce insan var. Üstelik hazır sigara imalatının resmi kurumlarca denetlenmesi de hiç bir şekilde garanti teminatı değildir. Hazır sigaraların kanser yapmalarının % 90 sebebi içine sonradan katılan kimyasal maddelerdir. Açık tütünde ise böyle bir durum yoktur.

  2. Merhaba Mustafa Bey,
    sitemizdeki makaleler bilimsel araştırmalar sonucu elde edilmiş bilgiler değildir.Tamamen yerli veya yabancı kaynaklardan elde edilmiş bu bilgiler, kişileri uyarma amacı taşımaktadır. Paylaşmış olduğunuz değerli bilgiler için teşekkür ederiz. Fakat paketlenmiş sigaralar olsun, açıkta satılan tütünler olsun, hepsi sağlık için birer tehdit unsurudur. Daha sağlıklı ve daha dinç bir toplum için yorumlarınızı bizden esirgemeyin.
    Sağlıcakla kalın,
    Zararları Ekibi

  3. sigarada barut olduğu gerçektir..özellikle filtreli sigaranın icadından sonra buna bağlı hastalık istatistiklerine bakınız ..sanki siz sigarayı övmüşsünüz ..tütün sigaranın kimyasallarına sahip değil bu bilimsel olarak ta böyle

  4. Sizin bilim özürlu olduğunuza kanat getirdim. .nasıl oluyorda saf işleme tabi tutulmamış bir tutununde 4000 e varan madde var diye biliyorsunuz hayret ediyorum… Ee geri zekalı kardeşim ee aptal dangalak insan oğlu ulan saf islenmemis katkı maddesi olmayan tutune zararlı deyip te 400 e yakın kimyasala maruz kalmış hazir sigarayı masum bişemis gibi gösteriyorsun hayret ediyorum….kesin sen tekele yada yabancı sermayeye çalışan bir zindiksin ermeni tohumusun

  5. Merhaba ben açık sigara sarıyorum ama içmiyorum kokusu bana zarar veriyor mu merak ettim

  6. Bilimsel bir geçerliliği olmayan bu yazıyı yazmış olan arakadaş bence pakat sigara üreticilerinin maşası konumunda olabilir… Sen anladın bunu ey aklı ve zakası meycut olan:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir