Ozon Tabakasının Delinmesinin Zararları

Ozon Tabakasının Delinmesinin Zararları

Aslında ozon tabakasında bir delik oluşumu söz konusu değildir. Bu durum ozon tabakasının incelmesini ifade etmektedir. Ozon tabakasının incelmesi sonucunda ultra viyole ışınlar bu tabakadan daha rahat geçerek dünyaya gelir. Yani zararsız ışınlardan çok zararlı ışınlar dünya yüzeyine gelmeye başlar. Bu durum hem insanlar hem de doğal çevre için çok zararlı olabilmektedir. Ozon tabakasının delinmesinin ana nedeni is bizim yaydığımız ve çıkardığımız kimyasallardır. Ozon tabakasının delinmesinin zararları ile ilgili bilgileri sizler için aşağıda sıraladık.

 

Ozon tabakasının delinmesinin zararları nelerdir?

Etmenler
Etmenler
  • İnsan sağlığına zararları: Ozon tabakasının delinmesi sonucunda UV ışınlara maruz kalan cildinizde güneş yanıkları, cilt kanseri ve erken yaşlanma gibi etkiler görülebilir. UV ışınlar lens, kornea, retina gibi gözün çeşitli bölgelerine zarar verebilir ve katarakt, körlük ve benzeri göz hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Katarakt körlüğün başlıca sebeplerinden birisidir ve her yıl ozon tabakasının incelmesi sonucu %10 artış göstermektedir. Aynı zamanda daha fazla UV ışına maruz kalmanız bağışıklık sisteminiz üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilmektedir.
  • Doğal ekosistemlere zararları: UV ışınlarına karşı korumasız kalan bitkilerin büyüme hızlarında, fotosentezlerinde ve çiçeklenmelerinde azalma meydana gelmektedir. Bunların arasında buğday, pirinç, arpa, yulaf, mısır, soya fasulyesi, bezelye, domates, salatalık, karnabahar, brokoli ve havuç bu durumdan en çok etkilenen ve tüketimine ihtiyaç duyduğumu bitkiler arasında yer almaktadır.
  • Deniz yaşamına zararları: Özellikle, okyanusların yüzey tabakasında yaşayan minik organizmalar olan planktonlar UV ışınlarından yüksek ölçüde etkilenmektedirler. Planktonlar sucul beslenme zincirinin en önemli adımı olarak bilinmektedirler. Yok olduklarında deniz biyolojik çeşitliliğinin de bitmesine neden olabilmesi ozon tabakasının delinmesinin zararları arasında yer almaktadır.
  • Hayvanlar: Evcil hayvanlarda UV ışınına aşırı maruz kalma, göz ve cilt kanserine neden olabilir. Gelişim aşamasındaki yavru balık, karides larvaları, yengeç larvaları gibi deniz hayvanlarının ölümüne ve sayılarında azalmalara neden olabilir.
  • Malzemeler: UV ışınlar ahşap kauçuk ve birçok inşaat malzemesinin de aşınmasına ve çabuk yıpranmasına neden olabilmektedirler. Bu durum ilerleyen yıllarda, ev ve apartman gibi yapılarınızda ciddi zararlara neden olur. Değiştirilmesi ve korunması durumunda ise ekonomik olarak size zarar vermesi de ozon tabakasının delinmesinin zararları arasına dahil edilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir