Naftalinin Zararları

Naftalinin Zararları

Naftalin zararları, üretiminde kullanılan içeriklerin karbon ve petrol bazlı olmasından kaynaklanmaktadır. Bilim dünyasında, kimyasal formülü C10H8 olan polisiklik aromatik hidrokarbon olarak bilinir. Bu bileşik doğada bulunabildiği gibi laboratuvarlarda sentetik olarak da üretilebilmektedir. Naftalin bunlara ilave olarak böcek ilacı, reçine çözücü, koku giderici olarak kullanılabilir. Çoğu sigarada da bulunmaktadır. Düzenli olarak maruz kalındığında veya yutulduğunda ise mide bulantısı, baş ağrısı ve organ hasarlarına neden olabilir.

 

Naftalinin zararları nelerdir?

  1. Akut etkiler: Naftalin ile temas, yutma veya kokusunu soluma durumunda bebeklerde hemolotik anemi, karaciğer hasarı ve nörolojik hasarlara neden olur. Bu riskler yetişkinler için de geçerlidir. Aynı zamanda baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, halsizlik, konfüzyon, anemi, kas karılmaları ve komaya da neden olabilirler. Bazı kişilerde solunumu ve yutulması durumunda katarakt oluşumuna neden olduğu bilinmektedir.
  2. Kronik etkiler (kanser hariç): Ticari amaçlı üretim yerlerinde çalışan işçilerde kronik olarak katarakta ve retina kanamalarına neden olmuştur. İçeriğindeki maddeler solunduğunda karaciğer iltihabı, kronik burun iltihabı, solunum yolu epitel dokusunda tahriş gibi sorunlara neden olmaktadır. Bazı hayvan deneylerinde maruz kalma sonucu uyuşukluk, ishal, kambur duruş, hızla kilo verme ve böbrek sorunları gibi etkilerle de karşılaşılmıştır. Bu etkiler uzun süreli maruz kalma sonucu ortaya çıkmaktadır.
  3. Üreme ve gelişime etkileri: Hamilelik sırasında naftalin koklanması veya yutulması sonucunda doğan bebeklerde hemolotik anemi oluşumu gözlenmiştir. Yapılan hayvan deneylerinde üreme organlarında herhangi bir sıkıntıya rastlanmadı fakat yavru sayılarında net bir düşüş yaşandı. Bu durum naftalinin üremeye zararlı olabileceğini ortaya koymuştur.
  4. Kanser riski: Bu durum genellikle mesleki hastalıklar sınıfına girmektedir. Mesleki olarak naftalin buharına maruz kalan kişilerde kanser oluşumunu tetikleyecek durumlar gözlenmiştir. Aynı zamanda üretilen petrol içerikli olmaları sonucu kanser riski oluşturabilecek olması da yan etkileri arasında yer almaktadır.
  5. Zehirlenme durumunda belirtiler: Çoğu problem temas ettikten uzun bir süre sonra da meydana gelebilmektedir. Koma, bilinç kaybı, uyuşukluk, baş ağrısı, kalp hızında artış, düşük kan basıncı, idrar çıkışında azalma veya bazen durması gibi sorunlarla karşılaşırsınız. Aynı zamanda nefes darlığı ve deride sarılıklar oluşması da naftalin zararları ile alakalıdır.

NOT: Glikoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliği sorunu yaşayan kişiler naftalinin etkilerine karşı savunmasızdırlar.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir