Lahananın Zararları

Sebze ailesine ait, lif, kalsiyum, potasyum, A ve C vitaminleri, antioksidanlar yönünden zengin ve kanser oluşumunu azaltan lahananın zararları var mıdır diye sorduğunuzu duyabiliyorum. Evet, çok ciddi boyutlarda olmasa da, rahatsız edici şişkinliklere, ishale neden olabilir ve bunların yanı sıra bazı ilaçlarla tüketildiğinde size zarar verebilir. Lahana diyetinin zararları için tıklayın.

Lahananın zararları nelerdir?

Lahananın mucizevi etkileri ve zararlari
Lahananın ve lahana suyunun bazı fayda ve zararları vardır.
  1. Sindirim: Lahana fazla miktarda sindirilemeyen şeker içerir. Bu şekerler sindirilmeden bağırsaklara geçen kompleks karbonhidratların bir türüdür. Lahana tüketiminden sonra mide gazı, karın ağrısı ve şişkinliğe neden olabilirler.
  2. İshal: Yeşil lahana porsiyon başına 5.8 gram lif içerir. Bu lifler sindirim sistemindeki hareketlenmelerin ve dolayısı ile atığın artışına neden olur. Kemoterapi gören kişilerin lahana tüketiminden uzak durmaları gerekir. İshal olmalarının onlar için çok daha tehlikeli sonuçlara neden olabilmesi lahananın zararları arasındadır.
  3. İlaçlarla etkileşimi: Lahana, kan pıhtısı oluşumuna yardımcı olan K vitaminini fazla miktarda içerir. Kan inceltici ilaçlar ile tüketildiğinde K vitamininin yeterli miktarda alınamamasına neden olabilir. Bu nedenle kan inceltici ilaçlarla birlikte tüketmemeye özen göstermeniz gerekir.
  4. Hipotiroit riski: Yüksek miktarda lahana tüketmek hipotiroide neden olabilmektedir. Bunun nedeni lahananın iyot eksikliğine neden olması ve tiroit hormonunun salgılanmasını etkilemesidir. Lahana bol miktarda kükürt ve azot bulunduran bileşiklere sahiptir. Bu bileşikler reaksiyona girerek, tiroit hormonu üretimine veya iyot alımına engel olan iyonların oluşumuna neden olurlar. Tiroit sorunları yaşamanıza sebep olması da lahananın zararları arasında yer alır.

 

Lahananın Faydaları

Lahana bitkisinin bazı faydaları da bulunmaktadır. Önemli olan nokta lahana tüketiminde abartıya kaçmamaktır.

  • Daha genç bir görünüm : İçerisinde bulunan C vitamini sayesinde hem cildinizi güzelleştirir hem de saçınızın daha canlı ve parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar.
  • Kansere savaş açın: Kansere neden olan hücrelere karşı lahananın koruyucu ve yavaşlatıcı etkisi vardır.
  • Göz sağlığınıza faydalıdır.
  • Alzheimer ile mücadele eder: Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Alzheimer ile mücadelede lahana önemli bir etkendir.

Lahana Suyu 

Tahmin edebileceğiniz gibi lahana suyu lahananın kaynatılmasıyla elde edilen bir besin kaynağıdır. Şimdi vitamin ve mineral bakımından zengin bir besin olan lahana suyunun vücutta ne gibi etkileşimleri olduğunu öğrenelim.

  • Tıpkı lahanada olduğu gibi lahana suyu da kanserle mücadelede önemli bir besindir.
  • Gerekli miktarda kullanıldığında sindirim sisteminizi rahatlatıcı bir etkisi vardır. Aksi taktirde yukarıda da bahsettiğimiz gibi bazı zararları da olabilir.
  • Lahana suyunu doğal bir antibiyotik olarak kullanabiliriz. İltihaplanmalarda tedavi edici özelliği vardır.
  • Kansızlık şikayeti olanlar için lahana suyunun tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Ciltte bulunan lekelere, kırışıklara iyi gelir. Belirtilen bölgeler lahana suyuyla yıkanarak bir nevi tedavi edilebilir. Tam olarak kesin çözüm olmasa da uygulanan bölgeye faydası olacaktır.
  • Sağlık ve güzellik uzmanlarının görüşü, tüketim miktarının gün aşırı 1 bardaktan fazla olmaması gerektiği yönündedir.

Kara Lahananın Zararları

  • Kara lahanada pestisit yani oranı en yüksek sebzelerdendir. Bu nedenle tüketilmeden evvel çok iyi yıkanarak temizlenmesi gerekmektedir.
  • Kara lahananın fazla tüketimi guatr hastalıklarına sebep olabilmektedir.
  • İçerdiği yüksek potasyum nedeniyle beta bloker kullanan kişilerde ve böbrek hastalarında kandaki potasyum seviyesini arttırabilir. Bu kişilerin kara lahanayı kontrollü tüketmeleri gerekir.
  • İçerdiği K vitamini kanın pıhtılaşmasını arttırarak kan sulandırıcı ilaçların etkilerinde değişikliğe neden olabilir.
  • Kara lahana suyunun idrar söktürme etkisi olduğundan aşırı derecede tüketimi idrar yollarında tahrişe neden olabilmektedir. Özellikle ishal durumu varsa kesinlikle kara lahana tüketilmemelidir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir