Kortizonun Zararları

Kortizonun Zararları

İltihabı oluşumundan önce önlemek, deri şişmesinin oluşumuna engel olmak ve de iltihabı gidermek amaçları ile kullanılan Kortizon, böbrek üstü bezi adı verilen kısmın kabuğundan salgılanan önemli bir hormondur. Vücuttaki su dengesini oluşturur ve de bağışıklık sisteminde de büyük etkileri vardır. Milyonlarca şanslı hasta hayatını kortizonlara borçlu olsa da kortizonun yanlış ve de çok kullanımı felaketlere yol açmaktadır. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi kortizonun da fazlası kesinlikle zararlıdır. Peki, kortizonun zararları nelerdir?

 

Kortizonun Zararları Nelerdir?

  • Kandaki şeker miktarı: Kandaki şeker miktarını arttırarak şeker hastalarına zarar verici özelliğe sahiptir.
  • Protein azalması: Vücutta protein yıkımını onarması ile protein yapımını durdurur.
  • Adet kesilmesi: Aşırı kortizon kullanılması durumunda adet düzensizlikleri ve de kesilmesi yaşanmaktadır.
  • Kıllanma: Vücuttaki kıllanmalara sebep olan kortizon kişide hem beden hem de ruh sağlığını etkilemektedir.
  • Sivilce: Kişinin vücudunun farklı yerlerinde çıkan sivilce yine kortizonun yanlış ve de fazla kullanımından kaynaklanmaktadır.
  • Kemik erimesi: Vitamin emilimi ve protein yıkımı ile kemik erimesine sebebiyet vermektedir.
  • Mide ülseri: Kortizonun zararları arasında önemli olanlardan birisidir.
  • Kan şekeri yükselmesi: Özellikle de şeker hastaları için oldukça zararlıdır.
  • Kötü görünümlü ay yüz: Kortizon kişinin, yüz bölgesinde şişlikler oluşması, vücutta yağlanmaya neden olması sonucu kötü görünmesini ve de ruh sağlığının da bu nedenle bozmasına neden olmaktadır.
  • Psikolojik bozukluklar: Bütün bu kortizonun zararları yaşanıldığında psikolojik sorunların olmaması neredeyse imkansız bir haldedir.

 

Kortizon Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Kortizonun zararları nedir
Kortizon ilaçları doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
  • Kortizon bazı romatizmal hastalıkların tedavisinde, çeşitli sinir sistemi hastalıklarında kalp rahatsızlıklarında, çeşitli alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Örneğin kan aldığınız bir kişi ile kan uyuşmazlığı sonucu ortaya çıkacak alerjik durum için kortizon uygulanır. Bazı astım krizleri için de yine kortizon kullanılmaktadır. Aynı zamanda Hormonsal problemlerde ve tümör oluşumu tedavilerinde de kortizon kullanılmaktadır. Nadir olmakla birlikte kortizon böbrek hastalıklarının ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

 

Kortizon Tedavisinde Yapılan Hatalar Nelerdir?

  • Kortizon tedavisine başlandığında alınan dozlar yavaş bir şekilde arttırılmalıdır. yine bu şekilde tedavi sonunda doktor gözetiminde kortizon kullanımı yavaş yavaş dozu azaltılarak bitirilmelidir.
  • Hastaların doktor tavsiyeleri dışında kortizon seviyelerinde inisiyatif kullanarak doz arttırmak ölümlere neden olabilmektedir. Daha düşük seviyelerde kortizon alımı sizin için yeteli olacakken doktorunuza danışmadan asla kortizon dozunu arttırmayın.
  • Bazı durumlarda kortizon zararları çok ciddi boyutlara ulaşmaktadır fakat yinede tedaviyi ömür boyu bırakamayabilirsiniz. Çünkü hem vücudunuz artık kortizona bağımlılık geliştirmiştir hemde kortizon kullanımı bırakıldığında eski belirtiler tekrar gün yüzüne çıkabilmektedir.

 

Kortizon Vücuttan Nasıl Atılır?

  • Aslında teknik olarak kortizonun vücuttan tamamen atılması mümkün değildir. Bunun nedeni ise vücudunuzun doğumunuzdan ölümünüze kadar geçen sürede sürekli kortizon üretiyor olmasıdır. Vücudunuzda kortizonun eksik kalması durumunda zaten dışarıdan takviyesini almanız gerekir. Kortizon seviyesini düşürmek için ise en iyi çözümlerden birisi de sinirlerinize hakim olmaktan geçer. Çünkü sinirlendiğinizde kortizon salgılanması normalden 10-15 kat daha fazla olmaktadır.

Kortizonun zararları olmasına rağmen yararları da bir hayli çoktur ve milyonlarca insan hayatını kortizona borçludur. Ancak zararları da küçümsenmeyecek kadar çok olup ölümlere sebebiyet vermektedir. Bütün bunlar düşünülmeli ve de kortizonun yerinde, zamanında ve dozunda alınması son derece önemlidir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir