Kefirin Zararları

Kefir toplumumuzda tüketimi çok yaygın olmamakla birlikte sütün aynı yoğurtta olduğu gibi fermente edilerek oluşturulan bir süt ürünüdür. Tadı yoğurt veya ayran tadını anımsatan bu ürün sağlığımız açısından da oldukça faydalıdır.

Kefirin faydaları nedir diye soracak olursak;

Kanser hastaları için kemoterapi sonra vücut direncini arttırmaktadır bu nedenle hastanın kendini iyi hissetmesine yardımcı olmaktadır, kanser oluşumunu ve tümör oluşumunu engeller varsa da hastalığın gerilemesine yardımcı olmaktadır, gut hastalığına iyi gelmektedir, mide ve bağırsakta bulunan zararlı bakterileri öldürür ve var olan rahatsızlıkların giderilmesinde yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için enfeksiyonlara karşı vücut direncini yükseltir, kabızlık ve basur sorunlarına iyi gelmektedir, sakinleştirici etkisi olduğundan dolayı depresyona karşı koruyucu bir kalkan görevi yapmaktadır. Metabolizmayı çalıştırdığından dolayı zayıflamak isteyenler için iyi bir besindir, çocukların gelişimi konusunda da oldukça faydalıdır diyerek bizlere sağlamış olduğu faydalardan bir kısmını sizlerle paylaşmış olalım.

Faydalarıyla ilgili detaylar için Kefirin Faydaları TIKLAYINIZ.

Kefir içmek caizmidir?

Bu kadar faydası olan kefirin içerisinde alkol olduğu bilinmektedir bu nedenle caiz olup olmadığı konusu da birçoğumuzu tedirgin eden konular arasındadır. Bu konuyu da sizler için araştırdık ve yayınlanan fetvalardan kısaca derlediklerimizi ifade edelim; Kefir fermente yani mayalanmış-ekşitilmiş bir süt ürünüdür. Her fermente edilen üründe olduğu gibi kefirde de mayalanma esnasında alkol oluşmaktadır ancak dışarıdan herhangi bir alkol ilave edilmesi söz konusu değildir. Ayrıca herhangi bir sarhoşluk hissi vermediği için ülkemizde üretilen ve satılan tatlı kefirin tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Yine de sizler kefiri eğer evinizde mayalıyorsanız ekşime süresini çok uzun tutmama, eğer satın aldıysanız çok fazla bekletmeme konusunda hassas davranırsanız içiniz rahat olarak tüketebilirsiniz

Kefirin zararları nelerdir;

  • Kefirin bilimsel olarak açıklanmış olan zararları bulunmamakla birlikte aşırı tüketiminden kaynaklanan bazı sorunlar yaşanması gözardı edilemez.
  • Kefir daha önce içmeyen biri tarafından ilk defa içiliyorsa pek lezzetli gelmeyebilir, bu nedenle kefiri azar azar içmeye başlamak doğru olacaktır. İlk defa içenlerin mide yada bağırsaklarında kramplar oluşabilir sebebi ise vücudumuz toksinlerden arınırken toksinlerin geçtiği dokulara zaman zaman rahatsızlık vermektedir. Vücudumuz bu toksinlerden arındığında rahatlayacaktır kendimizi daha iyi hissetmemize neden olacaktır.
  • Bazı kişilerde kefir tüketmeye başlandığı ilk günlerde kabızlığa neden olmaktadır.
  • 1 yaş altı çocuklarda ve hamilelerde kullanılması tavsiye edilmemektedir. Hamilelerin kullanması konusunda uzmanlar arasında fikir ayrılığı bulunmaktadır. Bazıları herhangi bir sakıncası olmayacağını savunurken bir kısmı da bu dönemde tüketilmesinin doğru olmadığını savunmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız doktorunuzun bu konudaki fikrini alarak hareket etmeniz uygun olacaktır.
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan AİDS ve hepatit gibi hastalıkları olan kişilerin kullanması olumsuz sonuçlara neden olabilir. Kefirin içerdiği maya ve bazı bakteriler bağışıklık sistemine zarar vermektedir. Doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir