Kan Vermenin Zararları

Kan Vermenin Zararları

Kan vermek, eğer sağlık durumunuz müsaitse vücudunuzdaki kanın yenilenmesine yardımcı olmakta ve sağlığınızda olumlu katkılarda bulunmaktadır. Fakat kan bağışını kabul etmeden kan vermenin zararları hakkında biraz bilgi edinmenizde fayda var.

Kan vermenin zararları nelerdir?

Kan vermek zararlı mıdır?
Sağlıklı bir kişi 2 haftada bir kan bağışında bulunabilmektedir.
  • Kan vermenin yan etkileri: Her kan bağışı sonrası herkes için tipik bazı yan etkiler vardır. Kan verdikten sonra susuzluk hissetmeniz olasıdır. Bu durum kan ile birlikte vücut sıvılarının uzaklaşmasından kaynaklanmakta ve bazı damar hastalıklarına yol açabilmektedir. Bu nedenle kan bağışı öncesi fazla miktarda su, süt ve meyve suyu gibi sıvı gıdalar almak gerekir. Bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyon riskinizi arttırması da kan vermenin zararları arasındadır. Birine yardım etmek istiyorsanız önce kendi sağlığınızı düşünmeniz gerekmektedir.
  • Kısa vadeli ve uzun vadeli zararları: Sıvı kaybetmek, kısa vadede, yorgun hissetmenize, göğüs ağrılarına, nabzın hızlanmasına ve kolda morarmalara neden olabilmektedir. Uzun vadede, kan vermenin zararları ise çok daha fazladır. Kandaki serotonin ve endorfin seviyelerinin düşmesine neden olarak, depresyona, ruhsal bozukluklara ve panik atağa yol açabilir. Bu tarz psikolojik hastalıklara sahip olanların kan vermesi, hastalıklarının ilerlemesine neden olabilmektedir.
  • Grip gibi hastalıklara yakalanabilirsiniz: Kan vermek vücudun bağışıklık sistemini etkiler ve kısa süreliğine de olsa hastalıklara karşı korumasız hale gelmenize neden olur. Bu süre zarfında beslenmenize dikkat etmemeniz grip ve benzeri hastalıklara yakalanmanıza neden olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için, bağış öncesinde sigara içmeyin çünkü bu kan basıncınızı arttırır kanı inceltir ve daha fazla kan kaybetmenize neden olur. Şekerli ve yüksek lif içeriği olan gıdalar tüketin. Protein bakımından zengin gıdalar tüketin. Sağlıklı bir kişi 2 haftada bir kan bağışında bulunabilmektedir. Fakat ülkemizde 3 ayda bir yapılmasının daha sağlıklı olacağı söylenmektedir.

Kan Almanın Zararları TIKLAYINIZ.

Kansızlığın Zararları Ve Kansızlığın Belirtileri TIKLAYINIZ.

Kan vermenin yararları nelerdir Galerimizde bulabilirsiniz

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir