Kalp Büyümesinin Zararları

Kalp Büyümesinin Zararları

Kalp büyümesi, bilimsel adıyla Kardiyomiyopati, kalp kası büyümesi nedeniyle yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkilere neden olan bir kalp hastalığıdır. Yüksek kan basıncı, doğum kusurları ve kalp kapakçığı sorunları gibi hastalıklar nedeniyle kalbin genişlemesi ve iltihaplanması olayıdır. Böbrek gibi organların sorunlu olması da bu hastalığa neden olabilmektedir.

 

Kalp büyümesinin zararları nelerdir?

Kalp büyümesinin riskleri
Kalp büyümesi kalp yetmezliğine neden olmaktadır.
  • Kan pıhtılaşmasına neden olur: Büyümüş kalp kasları, kanın dolaşım sistemlerine yavaş pompalanmasına neden olur. Yavaş kan dolaşımı, trömbüs denilen kan pıhtıları oluşumuna yol açar. Bu pıhtı kalbin sağ tarafında oluşursa akciğere pompalanabilir ve akciğere zarar verir. Kalbin sol tarafında oluşan pıhtıların dolaşım sistemine girmesi sonucu inme yada kalp krizi geçirmeniz kalp büyümesinin zararları arasındadır. Aynı zamanda böbrek yetmezliklerine ve uzuvlara giden atar damarlarda tıkanıklık sonucu uzuvların kesilmesine neden olabilmektedir.
  • Nefes darlığı: Kalp büyümesi nefes almakta güçlük çekmenize neden olarak vücudun ihtiyacı olan oksijen seviyesinde düşüşlere neden olur. Kişiler bu durumda günlük işlerini yaparken nefes nefese kalarak daha çok oksijene ve nefes almaya ihtiyaç duyarlar.
  • Düzensiz kalp ritmi: Kalp büyümesi kalp ritminde düzensizliklere ve ani ölümlere neden olabilmektedir. Genç yaştaki sporcuların ani ölüm sebebi genellikle bu hastalıktır. Kalpte çarpıntılar ve kalbin atışları arasında uzun duraksamalar yaşanması da kalp büyümesinin zararları arasındadır. Kalbin düzensiz atışları aynı zamanda düşük tansiyon, yorgunluk, baş dönmesi ve bayılma gibi etkilere neden olabilmektedir.
  • Kalp yetmezliği: Kalp büyümesi aynı zamanda kalp yetmezliğine neden olmaktadır. Semptomları arasında karın bölgesinde ağrı, yorgunluk, öksürük, yüz üstü yatıldığında nefes almada güçlük ve nefes darlığı yer almaktadır. Kalp genişlemesi teşhisi, kalp katerizasyonu, ekokardiyografi, kan testleri, göğüs röntgeni, kalp kateterizasyonu ve kalbin kas biyopsisi yöntemleri ile yapılabilmektedir. Tedavisi ise hastalığın şiddetine ve altında yatan nedenlere göre değişiklik göstermektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir