Kağıt Bardağın Zararları

Kağıt Bardağın Zararları

Günümüz şartlarında kağıt bardakların tercih edilmesinin sebebi erişiminin kolay, fiyatının uygun ve kullan at mantığına uygun tasarlanmış olmasıdır. Çoğu alanda bize kolaylıklar sağlarken sağlığımızı da önemli derecede etkilemektedir.

 

Kağıt bardak kullanmanın zararları nelerdir?

  • Dış yüzeylerinde kaplama bulunur: Zannedildiğinin aksine bu bardaklar sadece kağıttan üretilmemişlerdir. Kalitesine göre üzerilerinde polietilenden tutunda mum tabakalarına kadar çeşitli kanser yapıcı kimyasallarla kaplanmışlardır.
  • Sıcak içeceklerle kanser riski: Kağıt bardakların yüzeylerinde bulunan kimyasal kaplamalar çay, kahve ve benzeri sıcak içecekler için kullanıldıklarında içeceğin içine nüfuz ederek vücudumuza girerler. Bu durum kansere davetiye çıkarmaktadır.
  • Kağıt bardakların çevreye zararları: Kağıt bardaklar aslında pekte çevre dostu sayılmazlar. Araştırmalara göre ülkemizde yılda milyarlarca kağıt bardak atığı oluşmakta ve bunların pek azı geri dönüşüme gitmektedir. Bu bardakların doğada kaybolması ortalama 25 yıl sürmekte ve üretimi için çok büyük miktarlarda ağaç kesilmektedir.
  • Plastik bardakların zararları: Plastik bardaklarda kağıt bardaklarla aynı özelliklere sahipler. Fakat plastik bardakta çay içmenin zararları, 50-100 arası farklı kanserojen madde ortaya çıkarmakta ve kağıt bardaklara kıyasla kanser olma riskinizi 150 kat arttırmaktadır.  İçeriğindeki polistiren nedeniyle yorgunluk, sinirlilik, uyku güçlüğü, trombosit düşüklüğü ve lenfatik anormallikler yaşanması, plastik bardak kullanmanın zararları arasındadır. Petrol içerikli olmaları nedeni ile de doğada 100 yılı aşkın şekilde kalmakta ve çevreye büyük zararlar vermektedirler.

Çözüm olarak ofislerinizde, evlerinizde veya dış ortamda planlanmış bir organizasyonda kendi bardağınızı kullanmanız yararlı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Karton bardak ham maddesinde bulunan PLA nedir ?
    PLA Nedir ? Doğada son bulan atıkların biyo bozunmasının gerçekleşmesi için topraktaki organizmaların yapısı ve çevre etkisi önem taşır. Mısır, bezelye, bitkisel yağ veya mikrobiyata gibi yenilenebilir hayvansal ve bitkisel kaynaklardan üretilen plastiklere, doğada çözünmeleri daha kolay gerçekleştiği ve zararsız olduğu için Biyobozunur Plastik denir.

    Her yıl üretilen 450 milyon tondan fazla üretilen petrole dayalı sentetik plastiklerin %40’u paketleme malzemesi olarak kullanılıp, bunlar çöpe atıldığı takdirde atık olarak depolama alanlarında son bulmaktadır. Biyobozunur plastik ambalaj malzemelerinden üretilen ürünlerin küresel ısınmaya sebep olan sera gazı salınımı oranı oldukça azdır. Bu nedenle ABD ve AB ülkelerinde toprakta eriyebilen bu plastik ambalaj malzemelerinin kullanımı artmaktadır. Biyobozunur plastikler, toprakta 1-5 ay gibi kısa bir süre içerisinde çürüyüp doğaya karışmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir