İştah Kesici İlaçların Zararları

İştah Kesici İlaçların Zararları

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan obezitenin tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. İştah kesici ilaçlar bu durumda sık başvurulan çözümlerden biridir. Fakat yanlış kullanımı ve bilinçsiz kullanımı iştah kesici ilaçların zararları faydalarından çok daha fazla olabilmektedir.

 

İştah kesici ilaçların zararları nelerdir?

iştah kesici ilaç zararları
İştah Kesici İlaç
  1. Uyku sorunlarına neden olabilir: İştah kesici ilaçlar genellikle ana öğünlerden 1-2 saat öncesinde kullanılır. Eğer kullandığınız ilaç bir hapsa, emilmesi ve çiğnenmesi etkilerini arttırabilir ve uykusuzluğa neden olabilir. İlaç kullanım saatleri arasında süre kısaltmasına gidilirse ciddi uyku problemleri ile karşılaşabilirsiniz.
  2. Bazı yan etkileri: Bulanık görme, baş dönmesi, ağız kuruluğu, uykusuzluk, sinirlilik, vücudunuzun bu ilaçlara hassasiyeti bakımından mide rahatsızlıkları ve kabızlık gibi birkaç gün sürebilecek etkiler iştah kesici ilaçların zararları arasında yer almaktadır. Sersemlik verici etkisi nedeniyle ilaç kullandıktan sonra etkilerde artış olursa araç kullanımından kaçınmanızda yarar var.
  3. Kalbe zararlı olabilir: Bazı kişilerde bu tür ilaçların kullanımı göğüs ağrılarına, nefes almakta zorluklara ve kalp ağrılarına neden olmaktadır. Eğer kalple ve göğüsle ilgili bir hastalığınız varsa kullanımından kaçınmalısınız.
  4. Bağımlılığa neden olabilir: İlaç içeriğindeki maddeler nedeniyle uzun süreli kullanımında bağımlılığa neden olabilir. Bunun yanı sıra yüksek tansiyon, aktif tiroit, diyabet ve böbrek hastalıklarınız varsa ilaç kullanımından kaçınmanız gerekir aksi takdirde iştah kesici ilaçların zararları sizin için ölümcül boyutlarda olabilir.
  5. Hamileliğe ve anne sütüne zararları: Hamilelik sırasında bu tür ilaçlar mecburiyet olmadığı sürece kullanılmamalıdır. Çocuğun gelişimi için zararlı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Emzirme döneminde kullanılması içeriğindeki zararlı olabilecek maddelerin süt yolu ile bebeğe geçmesine neden olabilir. Ayrıca bu tür ilaçları çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklamanız önemli bir husustur.
  6. Doz aşımı: Aşırı doz alımı durumunda hemen en yakın sağlık kuruluşuna haber verin. Doz aşımı zehirlenmenize neden olur ve soluk almada zorluk, ateş, normalin dışında kalp atışı, paranoya oluşumu, bilinç kaybı, baş ağrısı, terleme gibi etkilerle kendini belli eder.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir