Işık Kirliliğinin Zararları

 Işık Kirliliğinin Zararları

Tarihin ilk zamanlarından beri karanlıktan korkan ve onun ile mücadele eden insan, günümüzde her köşe başını aydınlatacak olanaklara sahip olmuştur ve geceleri olan aydınlığın yapaylığına alımıştır. Büyük eğlence merkezleri, statlar, yollar, büyük parlak ekranlar vb. şeyler. Hepsinden yayılan ışık aslında bir kirliliğe yol açmaktadır. Ve bu kirliliğin insanlara, hayvanlara ve çevremize büyük zararları olabilir.

 

Işık kirliliğinin zararları nelerdir?

ışık kirliliğinin zararları nelerdir
Işık Kirliliği

1-Hayvanların aklını karıştırır: Hayvanlar güneş, ay ve yıldızlar gibi doğal ışık kaynaklarını kullanarak yollarını bulurlar. Yapay ışıklar hayvanlarda kafa karışıklığına neden olurlar. Deniz kaplumbağaları yavruları geceleri yumurtadan çıkınca parlak ufka yönelirler. Fakat bu bölgelerdeki yanlış ışıklandırmalar çoğunun farklı yönlere gitmesine ve ölmesine neden olmaktadır. Göçmen kuşlar ışıklı şehirler üzerinden yolculuk ederken ışıklar tarafından etkilenir ve binalar ile çarpışabilir. Aynı zamanda göç yollarında karışıklıklar yaşayabilmektedirler.

2-Biyolojik saati etkiler ve kansere neden olabilir: Geceleri yapay ışıklara uzun süre maruz kalmak kanser olma riskimizi arttırıyor ve aynı zamanda psikolojik olarak bizi etkiliyor. Bize zarar vermesinin deni ise biyolojik saattir. Biyolojik saat, yeryüzündeki yaşamın biyolojik süreçlerini düzenleyen, yaklaşık 24 saatlik bir vücut döngüsüdür. Bu sistem vücudumuzun dış dünya ile bağlantısını sezimler ve melatonin salgılanmasına neden olarak kanser oluşumunu da önlemektedir.

3-Meme kanseri riski: Kanser araştırmacısı Richard Stevens, yapay aydınlatmaların gece vardiyasında çalışan kadınlarda yüksek derecede meme kanseri görülmesine neden olduğunu kanıtlamıştır. Bazı erkeklerde de prostat kanseri riskinde artı olması ışık kirliliği zararları arasındadır.

4-Hava kirliliğinin artışında etkilidir: Araştırmalar ışık kirliliğinin hava kirliliğini şiddetlendirdiğini göstermektedir. Işık kirliliği zararları nedeniyle hava kirliliğine neden olan duman ve ozonu parçalayan nitrat radikalleri etkilenir ve hava kirliliğinde artış gözlenir.

5-Yıldızların kaybolması: En son yıldızları ne zaman izlediniz? Çoğumuzun aklında eskiden bir çatık katında veya yüksek yayla ve köy yerlerinde gökyüzüne bakınca samanyolunun parlaklığı gelmiştir. İlerleyen zamanlarda samanyolunun çıplak gözle izlenebilmesi için ışık kirliliğinin az olduğu Şili ve Hawaii gibi bölgelere gidilmesi gerekebilir.

 

Işık kirliliği ile nasıl mücadele Galerimizde bulabilirsiniz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

19 Yorum

  1. Ben çok beğendim biraz uzun ama olsun artık hep burdan ödevimi yapıcam
    ??????????????????

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir