Hamilelikte Zararları Olan Durumlar

Hamilelikte Seksin Zararları

Seksin gebeliğin ilk zamanlarında size ve bebeğinize herhangi bir zararı yoktur. Fakat hamileliğin ilerleyen zamanlarında bazı sakıncaları olabilmektedir.

Hamilelikte Seksin Zararları Nelerdir?

1-Anne adayı bu evrede çocuğun gelişimi yüzünden yorgun düşmekte ve seks ile birlikte yorgunluğunda artış olacağı için bağışıklık sisteminde düşüşler yaşayabilmektedir.

2-Hamilelik sürecinde oral seksten kesinlikle kaçınılmalıdır.

3-Yanlış pozisyonlar eşinize ve çocuğunuza zararlar verebilir.

4-Kanama durumlarında, mide ağrıları ya da kramplarında, düşük veya erken doğum riski olanlarda, plasenta düşüklüklerinde seksten kesinlikle kaçınmak gerekmektedir.

5-Bazı hamileliklerde orgazm sonrası hamileliğin son evrelerinde erken doğumlara hamilelikte seksin zararları arasındadır.

Hamilelikte Stresin Zararları

Hamilelik döneminde bayanlar duygu yönünden hassas olurlar ve çok hızlı bir şekilde basit olaylar karşısında strese kapılabilirler. Bu tarz stresli durumlar bebeğiniz için bazı sorunlar teşkil edebilir.

Hamilelikte Stresin Zararları Nelerdir?

1-Hamilelikte stres hamileliğin 2. Ve 3. Ayında düşüklere neden olabilmektedir.

2-İstenmeyen gebelik durumlarında stres fazlasıyla artar ve kürtaj olmadan düşük yapma riski çok yüksektir.

3-Hamile kadınların strese dayalı tüberküloz olma olasılıkları 70 kat daha fazladır.

4-Çocukta huzursuzluk ve bazı psikolojik hastalıkların oluşmasına da hamilelikte stresin zararları neticesinde rastlandığı söylenmektedir.

 Hamilelikte Sigaranın Zararları

Sigara bağımlılığı yüksek ve binlerce çeşit kimyasal madde içeren bir tütün ürünüdür. Hamilelik dönemi, bebeğin sağlığı için sigarayı bırakmanın en kolay olduğu dönemlerden birisidir.

Hamilelikte Sigaranın Zararları Nelerdir?

  1. Hamileliğin engeller: İlk olarak sigara hamileliği engelliyor olabilir. Sigaranın doğurganlığı azaltma etkisi vardır.
  2.  Düşük ve ölü doğum: Düşük tehlikesi hamileliğin her aşamasında vardır. Genellikle hamileliğin ilk 3 ayında ve 20. Haftadan sonra meydana gelme olasılığı yüksektir. Sigara tüketimi içerdiği kimyasallar nedeni ile erken doğum ve ölü doğuma neden olabilir.
  3. Dış gebelik: Nikotin fallop tüplerinde kasılmalara neden olarak embriyo oluşumunu engellemektedir. Bunun sonucunda yumurtanın rahim dışında gelişmesi ile dış gebelik oluşabilir. Sigara normalinden 5 kat daha fazla dış gebelik oluşumuna neden olur.
  4. Plasenta sorunları: Sigara besin ve oksijen sağlayan plasentaya zarar verebilir. Plasenta üzerinde kanamalara neden olarak anne ve bebek hayatını tehdit edebilir. Ve bu durumda cerrahi bir müdahale yapılması son derece risklidir. Plasenta sigara kullanımı ile rahimle beraber yukarı çıkmayarak aşağı bölgede kalıp sıkışma sonucu bebeğin oksijenden ve besinden mahrum kalmasına neden olabilir.
  5. Erken doğum: Erken doğuma neden olur ve erken doğum ile dünyaya gelen çocuklarda şu sorunlar görülebilir.
  6. Organlarda hasarlar: Görme ve işitme bozuklukları, zihinsel engellilik, öğrenme ve davranış bozuklukları, ölümle sonuçlanabilecek komplikasyonlar da hamilelikte sigara zararları arasındadır.
  7. Doğum kusurları: Sigara ve nikotin sonucu doğan çocukta kalp sorunları olma riski çok yüksektir ve yarık dudak yarık damak hastalıklarıyla doğma riski yüksektir.
  8. Düşük kilo ile doğmak: Sigaranın içerdiği kimyasallar nedeni ile plasenta zararı sonucu bebeğin gelişimi de riske girer. Sonuç olarak düşük kilolu doğan bebeklerde bazı sağlık sorunları ve sakatlıklar meydana gelebilmektedir.

Hamilelikte Cep Telefonunun Zararları

Cep telefonu günümüzde elimizden düşürmediğimiz hayatımızın her noktasına nüfuz eden teknolojik bir cihaz ve bize inanılmaz olanaklar sağlamaktadır. Fakat bu sağladığı olanakların yanında yaydığı radyasyon nedeniyle sağlığımızı da etkilemektedir. Özellikle hamile bayanların, hamilelikte cep telefonunun zararları hakkında bilgili olmaları bebeklerinin sağlığı için çok önemlidir.

Hamilelikte cep telefonunun zararları nelerdir?

  1. Hiperaktivite: Gebelikte bebeğin cep telefonun yaydığı radyasyona maruz kalan bebeklerde fetal beyin gelişimi engellenir ve bu çocuğunuzda hiperaktiviteye neden olabilmektedir. Bazı büyük markalar da kullanım kılavuzlarında bu bilgiyi vermekte fakat fazla dikkate alınmamaktadır.
  2. Beyin hasarları: Radyasyona maruz kalan bebeklerin beyinlerindeki elektrik aktivitesinin düştüğü ve doğumdan sonra çocuklarda bellek kapasitesinde azalma, dikkat eksikliği gibi sorunlar ortaya çıktığı gözlenmiştir.
  3. Davranı bozuklukları: Yeni araştırmalar insanlarda davranış bozukluklarının artmasında, hamilelikte cep telefonu kullanmanın zararları ile ilişki kurulmuştur. 9 ay süre ile cep telefonu kullanmamak ve yakınınızda bulundurmamak hamilelikte cep telefonu zararlarını engellemenin en güzel yoludur.

Hamilelikte Dar Giyinmenin Zararları

Hamilelik süreci anne adayının beden ölçülerinin 9 ay içerisinde birkaç kez değişmesine neden olabilir. Bir hafta önce size olan bir giysinin sıkı rahatsız edici ve vücudun belli bölgelerinde baskı arttırıcı olabilmektedir. Bu durum bazı rahatsızlıklar oluşturabilmektedir.

Hamilelikte dar giyinmenin zararları nelerdir?

  1. Mide ekşimesi:  Hamilelik sürecinde mide ekşimesi ve reflü sık karşılaşılan durumlardan biridir. Hamilelik sırasında vücutta progesteron artışında yavaşlama olur ve bu sindiriminizin daha uzun sürede olmasına neden olur. Midede uzun süre duran yiyecekler büyüyen karın ve bebeğin amniyon kesesi ile birlikte baskı görerek yemek borusuna doğru geri atılarak mide ekşimesi ve reflü ye neden olur. Dar giysiler giymek bu durumun olma olasılığını arttırarak daha fazla rahatsızlık verici boyutlara gelebilir.
  2. Mantar enfeksiyonları riski: Hamilelikte dar giyinmenin zararları arasında vücudun nefes almasının önlenmesi de vardır. Hamilelik sırasında bayanların vajinal salgılarında bir artış olmaktadır. Dar iç çamaşırları kullanmak maya oluşumlarını arttırarak vajinal enfeksiyona mükemmel bir ortam hazırlayabilir.
  3. Ağrılara neden olur: Dar giysiler hamilelik sırasında vücudunuzun belli bölgelerinde ağrılara neden olabilir. Dar sutyen hamilelikte büyüyen göğüslere baskı yaparak süt kanallarında tıkanmalara yol açabilir. Sonucunda ağrı, kızarıklık gibi etkiler görülebilir.
  4. Kan dolaşımının etkilenmesi: Dark giysiler ister hamile olun ister olmayın kan dolaşımını etkiler. Hamilelikte kan damarları plasenta ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için gelişir. Dar giysiler giyerek bu gelişimi engellemiş ve bebeğinize zarar vermiş olursunuz. Bazı bölgesel uyuşmalara da hamilelikte dar giyinmenin zararları arasındadır.

Hamilelikte Sırtüstü Yatmanın Zararları

Uyku durumunda vücuttaki kan akışı düzenini sağlamak için beyin otomatik olarak dönmemizi sağlar. Hamile iken hamileliğin aşamalarına göre bu yatış pozisyonlarına önem göstermek bebeğin sağlığı açısından önemlidir.

Hamilelikte sırtüstü yatmanın zararları nelerdir?

  1. Kan akışının engellenmesi: Hamileliğin ilk aşamasında sırt üstü yatmanın zararlı herhangi bir yanı yoktur. 16 hafta sonunda sırt üstü yatarak uyumak iyi bir fikir değildir çünkü kalbiniz bebeğin alt kısmında kalarak kan akışını yeterli seviyede yapamayabilir.
  2. Plasenta ve bebeğe zarar verir: Plasenta ve bebeğe kan akışı sağlanamaması bebeğe zarar verir.
  3. Dengenin bozulması: Baş dönmesi, mide bulantısı ve uyuşukluk hissi hamileyken sır üstü yatmanın zararları arasındadır. Kendinizi sola dönük pozisyonda uyumaya alıştırmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı için en uygun yöntemdir.

Hamilelikte Ultrasonun Zararları

Ultrason cihazları günümüzde bebeklerin cinsiyeti, sağlık durumu ve olası bir hastalık, gelişme sorunları durumunda bize ön bilgi vererek erken müdahale etmemizi sağlayan cihazlardır. Fakat bu cihazlarında bebekler üzerinde sağlıksın sonuçlar ortaya çıkarma olasılığı vardır.

Hamilelikte ultrasonun zararları nelerdir?

  1. Beyne zararları: Ultrasonun yaydığı dalgalar vücudun ısınmasına neden olur uzun süreli sabit bir bölgede kalması bebeğin beynine zarar verebilir.
  2. Beyin kanaması riski: Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda anne karnında ultrasona maruz kalan yavruların beyin kanaması geçirdikleri ortaya çıkmıştır.
  3. Akciğer kanaması riski: Bebeğin ultrasona maruz kalması sonucu akciğer kanamaları olabilir.
  4. Erken doğum riski: Bazı çalışmalar erken doğum, düşük, az kiloda doğma, disleksi ve ölüm gibi hamilelikte ultrason zararları olabileceğini kanıtlamıştır.

Hamilelikte Şekerli Yemenin Bebeğe Zararları

Normal hayatımızda çeşitli yemekler ve içecekler yoluyla şekeri yeterli miktarda tüketmekteyiz. Fakat şeker alımının hamile bir bayansanız kontrol altında tutulması gerekmektedir. Hamilelikte şekerli yemenin bebeğe zararları olduğu kadar size de zararları olmaktadır.

Hamilelikte şekerli yemenin bebeğe zararları nelerdir?

  1. Gebelik belirtilerinde artış: Hamilelikte fazla şeker tüketmek hamilelik belirtilerini yoğun yaşamanıza neden olabilir. Daha fazla duygusallık ve daha fazla mide bulantısı ile karşılaşmanız çok olasıdır.
  2. Beslenme eksikliği: Hamilelikte şekerli gıdalara aşırı ilgi duymak normaldir fakat aşırı tüketimi besinlerin emiliminde yavaşlamaya neden olur. Bu anne ve bebeğinin sağlığı ve gelişimi açısından sıkıntılar doğurabilir.
  3. Yorgunluk hissi: Hamilelikte enerji eksikliği ve yorgunluk hissetmek normaldir.  Şeker içerdiği sakaroz nedeni ile kandaki glikoz değerinde dalgalanmalara neden olarak olduğunuzdan daha yorgun hissetmenize neden olabilir.
  4. Bebekte şekere karşı bağımlılık: Çocuğunuz şekerli gıdalara karşı ekstra ilgi duyarak fazla tüketimi sonucunda obezite ile karşılaşabilir.
  5. Doğumun zorlaşması: Hamilelikte kilo alan kadınların şekerle birlikte daha da fazla kilo almasına neden olur ve doğumu zorlaştıran etken teşkil eder.

Hamilelikte Yüksek Tansiyonun Zararları

Gebelik sırasında yüksek kan basıncı çeşitli risklere yol açabilmektedir.

Hamilelikte yüksek tansiyonun zararları nelerdir?

  1. Plasentaya zararları: Yüksek kan basıncı plasenta üzerindeki basınç nedeni ile ağır kanama ve hasara neden olarak size ve bebeğinize zarar verebilir. Bu durumda erken doğum gerekebilir.
  2. Gelecekte kalp ve damar hastalıkları riski: Yüksek kan basıncı bebeğin gelecekte kalp ve damar hastalıkları taşıma riskini arttırır.
  3. Plasenta kan akımında azalma: Plasentanın yeterince kan alamaması, bebeğinizin daha az oksijen ve besin almasına neden olur. Bu yavaş büyüme, düşük kilolu doğma ve erken doğuma neden olabilir.
  4. Solunum sorunları: Prematüre doğum ve solunum sorunları da hamilelikte yüksek tansiyon zararları arasındadır.

 Hamilelikte İshalin Zararları

İshal çeşitli gıdaların veya mikropların neden olduğu, bağırsaktaki suyun emilimini yapan yapıların işini yapamaz hale gelmesiyle vücutta dışkı ile su kaybı yaşanması olayıdır. Hamilelikte uzun süreli ishal tehlikeli durumlara yol açabilmektedir.

Hamilelikte ishalin zararları nelerdir?

  1. Erken gebelik döneminde ishal: İshal erken gebelik döneminde rahatsız edici kramplara neden olabilmektedir. Bir potansiyel düşüğe bu kramplar neticesinde neden olabilen ishal, vücudunuzdan çok fazla su atılması ile hamileliğin verdiği yorgunluk hissini ikiye katlayabilir.
  2. Geç gebelik döneminde ishal: Geç gebelik döneminde ishal çok sık karşılaşılan bir olaydır. Bu size doğumun yakın olduğunun işaretlerini verir. Eğer ishal 1-2 günden fazla sürerse tehlikeli olabilir. Bu tür durumlarda doktorunuza danışmanız iyi olacaktır.

 Hamilelikte Miyomun Zararları

Miyomlar çevresindeki düz kaslarda gelişirler.  Hamilelikte 100 kişiden 4 ünde miyom delen iyi huylu urlara rastlanmaktadır. Miyomun gebeliği etkileyen bazı olumsuz etkileri bulunmaktadır.

 Hamilelikte miyomun zararları nelerdir?

  1. Plasentada sorun oluştururlar: Bazı çalışmalar miyomun hamileliğin ilk aylarında plasentalarda sorun oluşturarak kanamalara neden olduğunu göstermiştir.
  2. Sezaryen doğumlarda risk: Miyomun büyüklüğüne ve bulunduğu bölgeye göre hamileliğe zararları değişmektedir.  Sezaryen doğumlarda risk oluşturması da miyomun hamilelikte zararları arasında yer almaktadır.

Hamilelikte Diş İltihabının Zararları

Hamilelik sürecinde çok fazla şekerli gıdalar tüketmek diş çürükleri ve iltihaplarına neden olur. Bebeğin vücutta gelişiminde fazla kalsiyuma ihtiyaç duyması da dişlerinizin yeterli kalsiyumu alamaması ile birlikte çürüklere ve iltihaplara neden olabilmektedir. Bu durum bebeğiniz için sıkıntılara neden olabilir.

Hamilelikte diş iltihabının zararları nelerdir?

  1. Gelişimi etkiler: Çürüyen dişler ve iltihap oluşumu bebeğin büyümesine etkilerde bulunabilir.  Bu nedenle 9 aylık dönemde ağız ve diş bakımına fazlasıyla önem gösterilmesi gerekmektedir.
  2. Erken doğum riski: Düşük riski, erken doğum, ölü doğum ve düşük kiloda doğumlar, hamilelikte diş iltihabının zararları arasındadır.

Hamilelikte Kimyasal Ürünlerin Zararları

Hamilelikte bebeğin sağlığı ve olası rahatsızlıkları önlemek için tüketilen ürünlere dikkat edilmesi gerekiyor. Günlük hayatınızda önemsemediğiniz birçok ürün, hamilelikte size ve bebeğinize zarar verebilir. İşte size hamilelikte kimyasal ürünlerin zararları hakkında birkaç kısa bilgi.

Hamilelikte kimyasal ürünlerin zararları nelerdir?

  1. Pahalı banyo ürünleri: Bazı pahalı banyo ürünleri içerdikleri ağır kimyasallar nedeniyle cildinizde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle orta seviyeli ürünleri kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. Bebekler ve küçük çocuklar için tasarlanmış ürünler daha az kimyasal içerdikleri için iyi bir seçenek olabilirler.
  2. Cilt beyazlatma: Cilt beyazlatma işlemi cildinizin hassasiyetine bağlı olarak kanser riskin arttırarak bebeğin gelişimini engellemektedir. Hamilelikte cilt beyazlatma işleminden kesinlikle kaçınılmalıdır.
  3. Kimyasal epilasyon: Epilasyon ürünleri tioglikolik asit içermeleri nedeniyle hamilelik döneminde bebek için zararlı olabilir. Bu dönemde ağda ve tıraş çok daha güvenli seçeneklerdir.
  4. Ağır kokular: Hamilelik döneminde ağır kokulardan ve parfümlerden uzak durmakta fayda var. Ağır kokular da ağır kimyasallar içerir ve toksik etki göstererek bebeğin gelişimine zarar verebilirler.
  5. Sivilce ilaçları: Akne gebeliğin sık görülen belirtilerindendir ve sert kimyasallar ile tedavi edilmemelidir. Accutane ve tetrasiklin içeren ürünlerin çocuk düşürme, doğum kusurları ya da cücelik gibi durumlara neden oldukları bilinmektedir.
  6. Dövmeler: Hamile iken yeni dövmeler yaptırmanın çocuk üzerinde zararlı etkile olabilmektedir.
  7. Saç bakımı: Hamile bayanların ağır kimyasallar içeren saç bakım ürünlerini kullanmaları sakıncalıdır.
  8. Böcek spreyleri:  Bazı böcek spreyleri kimyasal (DEET) içerir ve etkileri birçok gebelik komplikasyonlarına neden olabilir.
  9. Kurşun içeren ürünler: Kurşun içeren ürünlerden kesinlikle uzak durulması gerekmektedir. Kurşun zehirlenmesi ve gebelikte erken doğum hamilelikte bazı ürünlerin zararları içerisinde yer almaktadır.
  10. Elektrikli battaniyeler: Elektrikli battaniye kullanımı aşırı ısınma nedeniyle bebeğin gelişimine zarar verebilmektedir makul sıcaklıklarda kullanılmasında yarar var.
  11. Pestisitler: Pestisitler yani ilaç kalıntıları sinir sistemine zarar veren çeşitli kimyasallar içermektedirler. Bu maddeler bebeğinizin gelişimine son derece zararlı maddelerdir.
  12. Botox: Botox ile vücudun belli bölgelerine anti-aging etkileri içeren bakteriyel enjeksiyon yapılmaktadır. Bu bakterilerin emzirme yolu ile bebeğinize geçme olasılığı yüksektir. Hamilelikte ve emzirme döneminde botox yaptırmamanız bebeğinizin sağlığı açısından önem teşkil etmektedir.
  13. Gübreler: Kimyasal gübreler ile yetiştirilen gıdaların tüketilmesi bebeğin gelişiminde sorunlar ortaya çıkarabilir ve düşüklere neden olabilir.
  14. Endüstriyel temizlik ürünleri: Çoğu temizlik ürünü hamile kadınlarda ve bebeğe zarar verecek derecede toksin ve kimyasal madde içerdiği için, temizlik aşamasında solunmamalı temas edilmemeli ve mümkünse alternatif ürünler kullanılmalıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir