Glutamin Zararları

Son dönemde adı çok fazla geçen glutamin bir tür amino asittir. Proteinin daha küçük parçaları olarak gösterilen amino asitler vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamakla görevlidir. Bu sebeple son dönemde vücut geliştirme çalışmalarında yüksek oranda kullanılmaya başlanmıştır. Vücut geliştirme programlarına katılarak çalışmalara başlayan kişiler glutamin desteği alarak çalışmalarına devam etmektedirler. Birçok markanın glutamin desteği ürünü bulunmaktadır. Bu ürünlerin bir dozunda belirli oranda glutamin bulunmaktadır. Özellikle vücut geliştirme çalışmalarına başlamadan önce tüketilmektedir. Farklı markaların ürettikleri glutamin bazı durumlarda süt ya da su ile birlikte de kullanılabilmektedir. Araştırmalara göre glutamin zararları bulunmamaktadır. Ancak belirlenen dozların üzerine çıkıldığı durumlarda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Glutamin Zararları Nelerdir?

  1. Fazla dozda kullanılmasında zehirlenmeler: Üretici firmaların belirledikleri dozlar kesinlikle aşılmamalıdır. Kişilerin daha fazla enerji vermesi için bu ürünleri çok daha fazla seviyede tüketilmesi insanların zehirlenmesine sebep olabilir. Özellikle yüksek dozda kullanılmasından sonra vücut geliştirme çalışmalarına başlanmasıyla vücut oldukça zorlanabilir.
  2. Amonyak seviyesinde artışa sebep olur: Glutamin tüketimi vücutta amonyak oluşmasına yol açar. Düşük miktarlarda kullanıldığında oluşan bu amonyak bir risk faktörü oluşturmaz. Ancak fazla kullanıldığında yüksek miktarda amonyak oluşabilir. Amonyak da vücut için zehirli bir maddedir. Bu sebeple vücudun farklı bölümlerinde zehirlenmeler oluşabilir. Ayrıca tahriş edici bir yapısı olduğundan farklı hastalıklara sebep olabilir.
  3. Böbrek ve karaciğer hastalığı olanların kullanması yasaktır: Glutamin tüketimiyle oluşan amonyak böbrek ve karaciğer hastalığı olan kişiler için çok tehlikelidir. Glutamin içerikli ürünlerin tamamının kutusunda bu hastalıkları bulunan kişilerin ürünleri tüketmemesi söylenmektedir. Kişilerin sindirim yollarında sorunlara açabilen bu ürün böbrek hastaları üzerinde ölümcül etkilere sebep olabilir. Önüne geçilmeden sürekli tüketilmesi böbreklerin iflas etmesine sebep olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir