Endoskopinin Zararları

Endoskopi Zararları

Çeşitli hastalıkların tanısında kullanılan endoskopi, endoskop ismi verilen bir cihaz yardımı ile sindirim sistemine ait organların incelenmesi işlemidir. Endoskopi  yaparken kullanılan endoskop cihazının ucunda kendine özel bir ışık kaynağı bulunur, ucundaki kamera sayesinde sindirim sistemi organlarının görüntülerini alır ve bilgisayar sistemine aktararak işlemi yapan doktorların değerlendirmesini sağlarlar. Sürekli olarak devam eden mide rahatsızlıklarında, yutma ve çiğneme ile ilgili problemlerde, barsak düzeninde yaşanan sıkıntılarda, üst sindirim sistemindeki kanamalarda ve devam eden karın ağrısı durumlarında endoskopi işlemi yapılabilir. Birçok hastalığın teşhis edilmesinde ve bu konuda uzman olan doktorların karar vermesinde büyük etkisi olan endoskopi işleminin bazı zararları da bulunur. Peki, endoskopi zararları nelerdir, insanlar üzerinde ne gibi etkiler bırakır tüm bunları aşağıdaki alanda bulabilirsiniz.

Endoskopi Zararları Nelerdir?

  1. Bağırsak delinmesi ve kanaması: Çok nadirde olsa bazı endoskopi işlemlerinin sonunda barsak delinmesi gibi problemler ortaya çıkabilir. Hastanın klinik durumu ve işlemi yapan hekimin becerisi barsak delinmesi durumunu etkileyen faktörlerdendir. Bu yüzden yapılan endoskopi işlemi başından sonuna kadar büyük önem taşır. Endoskopi işlemlerinde yaşabilecek yan etkilerden bir tanesi de kanamadır. İşlem sırasında iç organların zarar görerek kanamaya yol açma olasılığı vardır. Eğer yapılan endoskopi sindirim sistemi ile ilgili problemlerin tedavisi için kullanılırsa kanama olma olasılığı çok daha fazladır. Aynı şekilde uygulama yapıldığı sırada dokudan örnek alınması gerekiyorsa bu durumda da kanam olma olasılığı çok yüksektir. İşlem sırasında inceleme için gerekli olan parçayı alacak hekimin deneyimi de çok önemlidir.
  2. Enfeksiyon riski:Endoskopi işlemlerinde çok nadir karşılaşılan bir durum da olsa bazı işlemlerin sonrasında hastada enfeksiyon oluşma durumu olabilir. Bu durum işlem yapılırken kullanılan ekipmanların ve ortamın hijyenik olma durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
  3. İşlem için verilen anesteziye bağlı riskler: Endoskopi işlemi sırasında hastaların acı ve arı duymamaları için belirli bir oranda anestezi verilir. Anestezi her hastada farklı yan etkiler oluşturabilir. Bu yüzden anestezi işlemlerinin tamamı için uygulanan belirli bir yöntem yoktur. Hastaların durumları değerlendirildikten sonra hastalara ne kadar anestezi verileceği belirlenir, risk tespit edilen hastalara anestezi verilmediği durumlarda bulunur. Bazı hastalar anestezi kaynaklı rahatsızlıklar da geçirebilir. Hastanın geçirmiş olduğu diğer hastalıklar ve kullanılan ilaçlar anestezinin etkisinde farklılıklar gösterir.
  4. Diğer semptomlar: Endoskopi zararları arasında daha sık görülen bazı durumlar da gelişebilir. İşlem sonrasında uzun süre geçmeyen mide bulantısı ve kusma, ateşlenme durumu ve dışkının aniden koyulaşması oluşabilecek diğer semptomlar arasındadır. Ayrıca uzun süre geçmeyen karın ağrısı, yiyecekleri tüketirken yutmada zorluk çekilmesi ve göğüste yaşanan ağrı da endoskopi işleminin diğer semptomları arasındadır. Bu yüzden işlem sonrasında bu durumlardan bir ya da daha fazlası ile karşılaşan hastaların muhakkak doktor kontrolünde olması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir