EKG Zararları

EKG Zararları

Açılımı elektrokardiyografi olan EKG işleminin çalışma mekanizması kalbin elektriksel değişikliklerini belirlemeye dayanan bir yöntemdir. Kalbin elektriksel aktivitesini, deriye yerleştirilen küçük metal diskler sayesinde ölçmeye yaramaktadır. Bu küçük metal diskler yani elektrotlar, kol, göğüs ve bacaklara yerleştirilmektedir. EKG’nin amacı, kalp genişlemesi, kalp büyümesi, yeni veya eski kalp hasarları, kalbi saran zar hastalıkları, kalbe giden kan miktarındaki azalma ve kalp ritim problemleri gibi sorunları, elektrotlar sayesinde kağıda dökerek sonuçlandırılmaktadır. Genellikle göğüs ağrısı ve kalp krizi tanısını koymayı sağlamak amacıyla ve kalbi etkileyebilecek değişiklikleri değerlendirmek amacıyla da yapılmaktadır.

Önemli kalp rahatsızlıklarına erken tanı konulabilmesini sağlayan EKG çekimleri, hamile kadınlara tarafından biraz endişe duymalarına sebep oluyor. Uzmanların belirttiklerine göre ise, EKG sırasında vücuda herhangi bir şekilde dışarıdan elektriksel veya daha başka bir etki gösterilmediğinden, ne anneye ne de anne karnındaki bebeğe bir zararı bulunmamaktadır. Hatta bebeğin kalbinde rastlanabilecek bir sorun için erken tanı konması açısından oldukça önemlidir. Peki yine de kişilerin aklında soru işaretleri bırakan EKG zararları hakkında neler söylenebilir bir bakalım.

EKG Zararları Nelerdir?

Uzmanlar tarafından oldukça uzun zaman boyunca araştırılmasına rağmen herhangi bir riski veya zararlı bir etkisi bulunamayan kalbin çalışma düzenine ilişkin doğru bilgilerin alınmasını sağlayan EKG işlemi, elektriksel bir işlem olmasına rağmen kişilere karşı bir tehlike arz etmemektedir. Hamile kadınlar veya gerektiğinde çok küçük bebeklere dahi uygulanan, spora başlayacak çocuklar için de kalbinin spora adapte olup olamayacağını belirlemek için yapılması önerilen EKG çekimleri, bir jel yardımıyla daha verimli bilgi alınabilmesi  adına aktifleştirilir ancak kişi herhangi bir akım hissetmez. EKG çektirecek kişilerin herhangi bir risk altında olmadıkları rahatlıkla söylenebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir