Ayvanın Zararları

Ayvanın Zararları

Şüphesiz sonbaharın en güzel meyvelerinden biri olan ayva, şekerli  tadı ile çoğu kişinin vazgeçilmezidir. Faydalarının saya saya bitirilemediği ayvanın çok tüketilmesi durumunda zararları da yok değildir. Kişiler ayvanın faydaları ve zararları hakkında bilgi sahibi olmalı ve buna göre tüketimini yapmalıdırlar. 100 gram ayvanın içerisinde;

Ayvanın yararları
Kullanım sıklığına bağlı olarak ayvanın bazı faydaları ve zararları bulunmaktadır.

*83,8 gr Su
*0,4 gr Kcalprotein
*0,1 gr Yağ
*15,3 gr Karbonhidrat
*11 mg Kalsiyum
*0,7 mg Demir
*17 mg Fosfor
*197 mg Potasyum
*4 mg Sodyum
*40 mg A vitamini
*15 mg C vitamini bulunmaktadır ve kalorisi 57 dir.

 

Ayvanın Zararları Nelerdir?

  1. Aşırı tüketildiğinde tansiyonu yükseltir. Tansiyonu yüksek olanların yememesi gerekmektedir.
  2. Kabızlığa yol açar. Bağırsaklarında sıkıntı olanların tüketmemesi gerekir.


Ayvanın Faydaları Nelerdir?

  • A vitamini açısından zengindir, vücudun direncini arttırır.  A vitamini enfeksiyonlara ve mikroplara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun direncini arttırır. Diş ve diş etleri için A vitamini büyük önem taşımaktadır. Cildin, tırnakların ve saçların sağlıklı kalmasına ve güzel görünmesine yardımcı olur.
  • B2 vitamini açısından zengindir, sindirimi düzenler. B2 vitamini eksikliğinde, dilde kızarma, dudaklarda çatlak ve tahrişler, saç dökülmeleri, sindirim sorunları ve katarakt oluşumu gözlenebilmektedir.
  • C vitamini açısından zengindir, kanser riskini azaltır. C vitamini kılcal damar oluşumlarında büyük göreve sahiptir. Yaraların iyileşmesinde, vücut direncinin sağlanmasında ve kan kolesterol düzeyinin düzenlenmesinde rol oynar.
  • Bakır, demir ve potasyum gibi vücudun alması gereken minerallerce zengindir.  Potasyum mineralinin vücudumuzdaki görevi, sinir ivmelerinin ve kas çalışmasının uyarımı, protein üretimi, tansiyonun düşürülmesi ve vücuttaki suyun kontrolüdür. Eksikliğinde, kaslarda ağırlık ve güçsüzlük hissi, kabızlık, tansiyon düşmesi, deri hastalıkları ve kalp fonksiyonunda bozukluklar gözlenebilmektedir. Demirin vücudumuzdaki görevi ise, kaslara ve kana rengini veren maddenin üretimi, enzimlerin üretimi, oksijen transferi ve yüksek performans esnasında enerji tasarrufu yapmaktır. Eksikliğinde; iştahsızlık, çabuk yorulma, isteksizlik ve kansızlık görülebilmektedir. Son olarak bakırın vücudumuzdaki görevi, alyuvar üretimini sağlamak, bağışıklık sisteminde rol almak, metabolizma faaliyetlerini belirlemek ve cilde ve saçlara rengini vermektir. Eksikliğinde; Kansızlık, egzama ve vücut savunmasında zayıflık görülebilmektedir.
  • Ağız kokusunu önler.
  • Vitamin ve minarelerle kalp ve damar hastalıklarından korur.
  • Varisi önler ve varis tedavilerinde yardımcı olur.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Ben kalp hastasının bypass oldum ayvayı çok seviyorum her gün 2 tane yiyiyorum acaba zararmı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir