Akdeniz Anemisi Nedir? Zararları Nelerdir?

Akdeniz Anemisi Nedir? Zararları Nelerdir?

Akdeniz anemisi kansızlığı ya da tıptaki adıyla talasemi olarak da bilinmektedir. Akdeniz anemisi denmesinin nedeni genellikle Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülmesinden kaynaklanmaktadır. Doğuştan edinilen hastalık çocuğun anne ya da babasından gelen beta talasemi geninin kalıtımsal olarak aktarılmasıdır. Aneminin oluşmasının nedeni ise kanda alyuvarların yapısında bulunan hemoglobinin bozulmasından kaynaklanmaktadır. Hastalık ikiye ayrılmaktadır. Birincisi hastalığın kendisi, ikincisi ise hastalığın taşıyıcılığıdır. Akdeniz anemisi taşıyan bireylerde çok fazla şikayet görülmemekle beraber taşıyıcı bireylerde tek bulgu kansızlıktır. Kansızlık da bireyde sadece halsizlik şikayeti yapmaktadır. Akdeniz anemisinin diğer zararlarıKimi zaman bireyler Akdeniz anemisi taşıyıcı olduklarından bile habersiz kalabilmektedirler. Bu durum evlilik için gerekli prosedürlerden olan kan testlerinde ortaya çıkan vücuttaki demir fazlalığının nedeni araştırıldığında bireyler tarafından öğrenilmektedir. Anne ve babaların sadece biri Akdeniz anemisi taşıyıcısı ise doğacak çocuğun taşıyıcı olması %50 olasıdır.

Eğer tanı Akdeniz anemisinin kendisi ise gen zincirindeki bazı bölümlerde sentez hızının yavaş olması yahut gen zincirinin bazı bölümlerinin yok olması ile açıklanabilir. Hem anne hem de baba Akdeniz anemisi taşıyıcısı ise çocuğun Akdeniz anemisi hastası olarak doğması %25 olasıdır.

 

Akdeniz Anemisinin Zararları:

  1. Kansızlık: Eğer çocuk Akdeniz anemisi hastası olarak doğmuşsa ve tedavi olmamışsa doğumdan sonraki 6. Ayda birden bire çocukta kalp yetmezliği başlamaktadır. Bireye kan nakli yapılmazsa kalp yetmezliği nedeniyle bu durum birkaç sene sonunda ölümle sonuçlanabilir. Bu durumlar gerekli tedaviler uygulanarak önlenebilir.
  2. Kan Naklinin Yetersiz Kalması: Kan nakli yeterli miktarda yapılmadığı sürece kemik iliği aşırı kan üretir buda kemikleri harap ederek kemiklerde bozulmalara neden olur. Kemiklerin bozulmasından dolayı yüz kemiklerindeki burun kökü çökerken alın ve elmacık kemiklerinde çıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Üst dişlerde öne doğru çıkmalar başlamıştır. Baş ise dört köşe şekline almaktadır.
  3. Demir Fazlalığı: Kan nakilleriyle vücutta biriken demir fazlalığı kalp yetmezliği yaratarak bir süre sonra hastanın ölümüyle sonuçlanabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Eşim ve ben tasiyiciyiz çocuğumuz olacak şimdi doktorlar %25 hasta olabilir diyorlar bu ilerde ne gibi sonuçlar doğurur.
    Anne baba taşıyıcı iken çocuğun sağlıklı yada taşıyıcı yada hasta olma olasılığı fat safhada bunun doğumdan sonra tedavi ile düzeltilmesi mümkün değil mi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir